donderdag 12 september 2024

Buddy Tegenbosch - Jimi Fender Johnson

Op 12 juni vond in Tivoli Vredenburg in Utrecht het jaarlijkse festijn plaats rond de uitreiking van de Prijs van de jonge Jury, een initiatief van Stichting Lezen en Passionate Bulkboek. Deze prijs wordt sinds 1998 jaarlijks toegekend aan het beste in het Nederlands verschenen jeugdboek in de leeftijdscategorie 12  tot en met 15 jaar. Vanaf  2017 komen alleen nog oorspronkelijk Nederlandstalige boeken voor de prijs in aanmerking.  De winnende schrijvers ervaren de prijs als de ultieme erkenning voor hun werk, omdat het de jongeren zelf zijn die stemmen op het boek dat zij het meest waarderen. Zij kiezen uit een groslijst, een overzicht van alle boeken die in het voorafgaande  jaar verschenen. Buddy Tegenbosch kreeg de meeste stemmen en dus won hij. Dat deed hij voor de tweede keer. Vier jaar eerder won hij met Match (Van Goor, 2019), een jeugdroman over een topsporter die voor een lastige keuze komt te staan. Nu streek hij de hoogste eer op met Jimi Fender Johnson.

Sprong in de tijd

Hoofdpersoon Jimi is in werkelijkheid Lucy, geboren als meisje. Hij heeft duidelijk iets met muziek, getuige ook de verwijzingen in zijn naam naar Jimi Hendrix en Fender, diens gitaar. Johnson is de naam van zijn overleden vader.

Al in het eerste hoofdstuk stijgt de spanning ten top, trekt de schrijver je in het verhaal.  Jimi heeft na afloop van de repetitie van zijn band een ontmoeting met een geheimzinnige vrouw. Zij raadt hem aan vooral niet de trap te beklimmen in een aangrenzende onbekende ruimte. Jimi negeert de waarschuwing. De trap blijkt een soort van poort naar het verleden. Hij belandt in het New York van 10 september 2001. Om weer terug te keren naar het heden moet Jimi een persoonlijke en intense opdracht vervullen. Met behulp van muzikale aanwijzingen en een onverwachte bondgenoot in de vorm van de kleurrijke Mateo ontdekt Jimi wat hem te doen staat. Zijn opdracht brengt hem naar de bovenste verdieping van het WTC. Het is de ochtend van 11 september. Lukt het Jimi zijn taak te volbrengen? En slaagt hij erin de wolkenkrabber op tijd te verlaten?

Jimi Fender Johnson is een uiterst onderhoudend en spannend fantasieverhaal waarin niet alleen de transitie van de hoofdpersoon een thema is, maar waarin ook muziek en de dramatische historische gebeurtenissen rond de terroristische aanslagen op het World Trade Center een rol spelen. De liefde voor muziek heeft Jimi geërfd van zijn vader. Achterin de roman staat ‘papa’s playlist’, een overzicht van alle nummers die in het verhaal voorkomen. Fragmenten van de Engelse songteksten brengen Jimi stap voor stap verder in het volbrengen van zijn opdracht.

Buddy Tegenbosch
Buddy Tegenbosch (Eindhoven, 1975) staat bekend  om zijn toegankelijke en herkenbare verhalen voor jongeren. In zijn werk behandelt hij actuele en relevante thema’s en hij daagt zijn lezers uit over die onderwerpen na te denken. Naast zijn schrijverschap is hij piloot en zijn werk vormt een duidelijke en dankbare  inspiratiebron voor zijn reislustige verhalen.

Behalve de Jonge Jury-trofee ontving Tegenbosch ook een boektrailer van Jimi Fender Johnson, gemaakt door Boek van Nederlands én het Jonge Jury Boekgenootschap. Die is te vinden op YouTube: de boektrailer

Op de website van de Jonge Jury staat de link naar een verslag, een zogeheten aftermovie van de dag van de Jonge Jury 2024: de aftermovie

Goed om  te weten: in 2025 bestaat de Jonge Jury een kwart eeuw en dat wordt gevierd. Tijdens dit jubileumjaar wordt de schatkist aan lesmateriaal geopend en kunnen docenten hun leerlingen kennis laten maken met de leukste leestips van de afgelopen 25 jaar. De jubileumeditie van de Dag van de Jonge Jury 2025 vindt plaats op dinsdag 27 mei 2025 in de Doelen in Rotterdam.


Tegenbosch, B. (2023) Jimi Fender Johnson. Amsterdam: Uitgeverij Unieboek. Isbn 978 90 003 8832 5 € 18,99, 256 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten