dinsdag 10 augustus 2021

Martine Kamphuis - Dit mag niemand weten

Een kwade genius

De verkering tussen Renkse en Wouter is enkele weken uit als Renske tijdens een toneelworkshop op school door het raam van de gymzaal ziet hoe haar ex, onderweg naar de fietsenstalling, wordt aangesproken door Iris. Zij stopt hem quasi nonchalant iets toe. Een ogenschijnlijk onschuldige actie, maar het verbaast Renske wel. Want wat moet Iris, een van de meest populaire meisjes uit de vierde, met Wouter? Het laat Renske niet los, gewoon omdat ze geen goed gevoel heeft over Iris. En haar wantrouwen blijkt terecht. Want in de loop van het verhaal wordt duidelijk dat Iris kwade bedoelingen heeft.

 Iris heeft Wouter een briefje overhandigd met daarop de vraag elkaar te kunnen spreken op een afgelegen plek in een speeltuintje. Als Wouter op de uitnodiging ingaat, neemt Iris hem in vertrouwen over de problemen die ze heeft met haar gescheiden ouders. Ze mist haar vader enorm en ze hoopt dat Wouter die op zijn beurt zijn overleden vader mist haar begrijpt en haar met raad en daad kan bijstaan. Het maakt echter allemaal deel uit van een vooropgezet plan. Langzaam maar zeker wint Iris Wouters vertrouwen en sleept de geschiedenis zich voort naar een verrassende en dramatische climax.

 De stiefvader van Iris wordt neergestoken. Hij overlijdt en Wouter die op de plaats van het misdrijf wordt ingerekend door de politie is de belangrijkste verdachte. De manipulatieve Iris ontkent al haar eerdere contacten met Wouter. Op het moment dat het net zich rond Wouter sluit, zorgt Renske voor een doorbraak met bijna fatale gevolgen.

Meervoudig perspectief

Martine Kamphuis (1963) studeerde geneeskunde en werkt als psychiater. In 2006 debuteerde ze met de psychologische thriller Vrij en een jaar later verscheen haar eerste kinderboek.

Bij het schrijven van Dit mag niemand weten koos Kamphuis voor een meervoudig perspectief, een inmiddels beproefd concept in de thrillerwereld (denk in dit verband ook aan schrijfsters als Mel Wallis de Vries en Maren Stoffels). Per hoofdstuk wisselt ze van perspectief en ze gunt de lezer zo een blik in het hoofd van een zestal personages waarvan Renske, Wouter en Iris de belangrijkste zijn. Dat maakt dat je niet alleen goed kunt meeleven met de verhaalfiguren, maar het zorgt er bovendien voor dat de spanning steeds verder wordt opgevoerd in een psychologisch steekspel dat onontkoombaar afstevent op een groot drama met uiteindelijk alleen maar verliezers.

Geen boek met literaire kwaliteiten, qua gebeurtenissen hier en daar zelfs behoorlijk ongeloofwaardig. Maar in zijn soort best aardig en voor wie doorzet heel onderhoudend. Ook weer geschikt voor lezers van dertien jaar en ouder.


Kamphuis, M. (2020) Dit mag niemand weten. Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma. Isbn  978 90 216 8022 4 € 14,99, 216 blz.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten