zaterdag 7 mei 2022

Els Pelgrom - De eikelvreters

2022 is het jaar van Els Pelgrom. De schrijfster die op 2 april de leeftijd van 88 jaar bereikte, is dan wel bejaard, maar bepaald nog niet afgeschreven en al helemaal niet uitgeschreven. Op het moment van schrijven ziet eenieder reikhalzend uit naar de verschijning van een gloednieuw jeugdverhaal van deze veelbekroonde auteur: Het levende hoofd. En Luitingh-Sijthoff brengt het werk van Els – dit jaar zestig jaar schrijfster - als eerbetoon opnieuw uit. Zo verscheen eind maart een heruitgave van de klassieker De eikelvreters (1989), gestoken in een eigentijds jasje. Dit boek is net als De kinderen van het achtste woud (1977) en Kleine Sophie en Lange Wapper (1984) bekroond met een Gouden Griffel.

Els die enige tijd in Spanje woonde, schreef het verhaal aanvankelijk met haar tweede man Salvador op basis van diens jeugdherinneringen en na diens overlijden alleen. Het is een magistrale geschiedenis over armoede en veerkracht tegen het decor van het zuiden van Spanje vlak na de burgeroorlog. De hoofdpersoon is de achtjarige Curro, een straatarme Andalusische jongen die opgroeit in de jaren veertig en zijn school niet kan afmaken, omdat hij moet gaan werken als varkenshoeder. Zijn familie woont in een grot aan de voet van een berg en moet werkelijk elke cent bij elkaar schrapen om te overleven. Ook Curro lijdt onder de armoede. Hij is zo hongerig dat hij naar eikels zoekt om te eten. Vindingrijk bedenkt hij telkens weer een of ander handeltje. Vol optimisme vertelt hij over zijn leven. Over de zigeunermuziek waar hij zich aan kan warmen, over de arme dorpsgenoten die voor eikelvreters worden uitgemaakt en over zijn eerste verliefdheid. Hoewel hij elke dag weer op zoek moet naar eten, bezit hij iets wat onbetaalbaar is: het talent om uit de kleinste dingen geluk te putten.

Deze nieuwe uitgave kreeg een schitterende omslagillustratie van illustrator Ludwig Volbeda en is helemaal klaar voor een nieuwe generatie lezers.

Een fascinerend leesboek dat op geen leeslijst mag ontbreken!


Pelgrom, E. (2022). De eikelvreters. Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Isbn 978 90 245 9732 1 € 17,99, 208 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten