zaterdag 7 mei 2022

Lida Dijkstra - Schaduw van Toet

2022 is het jaar dat precies honderd jaar geleden het graf van Toetanchamon werd ontdekt, de farao die dankzij de goed bewaarde schatten wereldberoemd werd. Lida Dijkstra dompelt ons onder in de wereld van het oude Egypte en schreef met Schaduw van Toet een meeslepend verhaal over het leven van Toet (Toetanchamon) die, zoals bekend, niet erg oud werd. Het interessante is dat zij dit doet vanuit het perspectief van diens halfzusje Amany (voluit Anchesenamon), dochter van de wonderschone Nefertiti en farao Achnaton aan wiens hof ze opgroeide. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis is haar leven niet gemakkelijk. Haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk en haar opa heeft honger naar macht. Amany heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje, de toekomstige farao van Egypte.

Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten om in leven te blijven. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij en alles lijkt goed te gaan. Tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is.

Dijkstra schreef een meeslepend verhaal over mensen en goden, list en bedrog, goud en armoede, maar bovenal over een doortastend en moedig meisje dat haar eigen weg zoekt in een tumultueuze tijd vol gevaar. De sublieme illustraties zijn gemaakt door Djenné Fila die diverse materialen gebruikte om het oude Egypte tot leven te brengen. Dit is niet de eerste keer dat Dijkstra en Fila hun talenten bundelen. Eerder werkten ze samen aan de totstandkoming van Het beest met de kracht van tien paarden (2019) een hervertelling voor jong en oud over Theseus en de Minotaurus.

Een juweel van een verhaal, in beeld en tekst, dat het verdient om gelezen te worden.


Dijkstra, L. (2021). Schaduw van Toet. Illustraties van Djenné Fila. Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Isbn 978 90 245 9578 5 € 18,99, 160 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten