zaterdag 7 mei 2022

Inez van Loon - De voorlezer van de sultan

Inez van Loon heeft een voorkeur voor verhalen die zich afspelen in het verleden. Ze heeft veel gereisd en na een bezoek aan het Topkapi Paleis in Istanbul rijpte bij haar de gedachte te schrijven over de harem in de nadagen van het Ottomaanse rijk aan het begin van de vorige eeuw.

Zo ontstond De voorlezer van de sultan waarvoor Van Loon vooraf de nodige research deed. Ze voert ons mee naar het einde van de regeringsperiode van sultan Abdülhamid II, die leefde van 1876 tot1909.

De sultan woont in grote weelde in zijn paleis in Constantinopel (het tegenwoordige Istanbul), waar men al eeuwenlang vasthoudt aan dezelfde Ottomaanse tradities. Lilit, een meisje van de Anatolische hoogvlakte en Bilal, een jongen uit de Afrikaanse woestijn belanden tegen hun zin in de harem van de sultan. Ze worden beste vrienden. De harem is een gouden kooi en vooral ook een web van intriges. Iedereen dingt er naar de gunst van de sultan, behalve Lilit. Ze snakt naar een vrij leven, droomt van de wind door haar haren en de zon op haar gezicht.

Zie hier de ingrediënten voor een avontuurlijke geschiedenis met natuurlijk als voornaamste vraag: slagen de twee jongeren erin hun vrijheid te heroveren? Het antwoord laat zich raden. Maar voordat het zover is, slaagt Inez erin de lezer aangenaam te verpozen met een verslavende (let op de woordspeling) mix van fictie en historische werkelijkheid. Daarbij besteedt ze de nodige aandacht aan de gedachten en de gevoelens van de verhaalfiguren die daardoor voor de lezer echt gaan leven, loskomen van het papier.

Wat kan die Van Loon toch voortreffelijk schrijven! Weer zo’n fascinerend leesboek waarbij je je werkelijk geen moment verveelt. Samen met de helaas te jong overleden Rob Ruggenberg mag Inez zich mijns inziens rekenen tot de absolute top van auteurs van historische fictie voor jongeren in ons land.

Een aanrader voor lezers van twaalf jaar en ouder.


Loon, I. van (2022). De voorlezer van de sultan. Hasselt – Alkmaar – New York: Clavis Uitgeverij. Isbn 978 90 488 4486 3 € 16,95, 242 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten