vrijdag 28 april 2017

Ransom Riggs - Bijzondere vertelsels

(Clavis, 2017)

Een uniek kijkje in de geschiedenis van het bijzonderdom

Ransom Riggs schreef de trilogie over De bijzondere kinderen (Clavis 2012 – 2015), inmiddels ook  verfilmd door Tim Burton. In Bijzondere vertelsels, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Millard Nullings, onzichtbare leerling van mevrouw Peregrine en onderzoeker van alles wat bijzonder is, staan tien prachtig geïllustreerde verhalen die - zoals we dat van Riggs meer dan gewend zijn - grenzen aan het absurde. ‘Elk verhaal een mengeling van geschiedenis, verzonnen feiten en morele lessen voor bijzondere kinderen.’ Daar is bijvoorbeeld het verhaal over de welgestelde, loffelijke kannibalen, menseneters die ledematen als een ware delicatesse beschouwen. Ze halen de bescheiden inwoners van het moerasdorp Swampmuck over om voor goed geld  alle lichaamsdelen die ze kunnen missen te amputeren en af te staan. Iedereen bezwijkt voor de verleiding, stopt met het oogsten van moeraskruid en de huizen in Swampmuck worden almaar groter en luxer. Bijna iedereen… Alleen boer Hayworth blijft zichzelf, tevreden met wat hij heeft. De moraal van het verhaal lijkt meer dan duidelijk.

Een prinses met een slangentong, de herkomst van de eerste ymbryne, de duiven van St. Paul’s, het meisje dat nachtmerries kon temmen...  Het is een greep uit de bizarre en angstaanjagende vertelsels van een geniaal schrijver in een bundel ‘gedrukt in een nomadentent nabij het ondiepe zoutmeer Lob Nor’ en ingebonden ‘tegen hoge kosten in een basis diep onder de grond.’

Tja, je moet er maar opkomen. Leuk is het wel. Of om de fictieve samensteller Nullings aan te halen: ‘Geniet van deze Vertelsels – het liefst op een koude avond voor een knisperend haardvuur, met een snurkende grimbeer aan je voeten – maar vergeet niet dat ze vertrouwelijk zijn, en als je ze hardop voorleest (wat ik ten zeerste aanraad), zorg er dan voor dat je publiek bijzonder is.’
Tot slot een welgemeende raad van de uitgever: ‘Gelieve dit boek niet als onderzetter of deurvanger te gebruiken.’ Maar wie zou dat willen? Daar is deze met goudopdruk gebonden bundel toch net iets te bijzonder voor!

Zeer de moeite waard voor leerlingen van alle leeftijden, ook zij die wat meer aansporing nodig hebben om eens een boek te pakken.

Ransom Riggs (1979) groeide op in het zuiden van Florida. Hij studeerde literatuur aan Kenyon College  en film aan de University of Southern California. Hij woont in Los Angeles met zijn vrouw, bestsellerauteur Tahereh Mafi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten