vrijdag 28 april 2017

Ursula Poznanski - Layers

(Lemniscaat, 2017)

Kun je je eigen ogen vertrouwen? De waarheid is complex

De zeventienjarige Dorian is van huis weggelopen en leeft sindsdien een uitzichtloos bestaan. Het leven op straat gaat hem eigenlijk prima af...  Tot hij op een ochtend wakker wordt naast een vermoorde zwerver! Dorian kan zich met de beste wil van de wereld niet herinneren wat er is gebeurd en hij slaat op de vlucht. Een aardige welzijnswerker ontfermt zich over hem en neemt hem op in een leefgemeenschap, een toevluchtsoord ook voor andere ontspoorde jongeren. Hij geeft hem kleding, eten, onderwijs én houdt hem voor de politie verborgen. Dorian leert er Stella kennen en hij wordt op slag verliefd. De enige tegenprestatie die van Dorian gevraagd wordt, is het afleveren van goed verzegelde relatiegeschenken. Het lijkt een geweldige deal, totdat Dorian na een onverwacht incident een van de pakketjes zelf houdt. Het pakje bevat een Visionar, een soort van Googlebril. De bril biedt de drager een poort naar een virtuele wereld, een wereld die als een laag over de werkelijkheid heen is gelegd. Vanaf dat moment is Dorian zijn leven niet meer zeker en is hij genoodzaakt opnieuw te vluchten. Op wie kan hij nu nog bouwen? En nog belangrijker: kun je vertrouwen op datgene wat je ziet?

Layers is een knap geconstrueerde Young Adult en net als in Erebos gebruikt de schrijfster het thema virtuele realiteit om te komen tot een fascinerend verhaal. Poznanski slaagt er op kundige wijze in de spanning die voortkomt uit de verhaalgebeurtenissen samen te brengen met de psychologische spanning zoals die continu aanwezig is in het hoofd van de hoofdpersoon Dorian. Dat maakt Layers tot een uiterst beklemmende geschiedenis met een opmerkelijk plot.
Het boek valt ook qua uiterlijk op, is op een bijzondere manier gedrukt. Geheel in de lijn van het verhaal kreeg de voorzijde van het  omslag dankzij verschillende lagen een driedimensionaal uiterlijk.

De Oostenrijkse Ursula Poznanski werkte als medisch journalist en brak met Erebos door bij het grote publiek. De jeugdroman werd in liefst vijfentwintig landen vertaald en ontving de prestigieuze Deutscher Jugendliteraturpreis van de jeugdjury. De thriller voor volwassenen Vijf (Cargo, 2013), het eerste deel over de rechercheurs Kaspary en Wenninger, vergrootte haar groep van aanhangers verder. Vandaag de dag is Poznanski fulltime schrijfster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten