donderdag 10 februari 2022

Alice Oseman - Heartstopper

De Britse Alice Oseman (1994) scoort internationaal met de reeks Heartstopper. Uitgeverij Van Goor, een imprint van Unieboek / Het Spectrum bv maakte de vijfdelige serie nu ook toegankelijk voor ons taalgebied. Op  het moment van schrijven liggen de eerste drie delen - Nick en Charlie ontmoeten elkaar; Nick en Charlie worden verliefd; Nick en Charlie in de stad van de liefde - in de winkel.

De hoofdpersonen zijn beiden leerling op het Truham Jongenslyceum. Charlie Spring, gepest en onzeker (valt hij nu op meisjes of op jongens?) en de stoere, oudere rugbyspeler Nicholas Nelson. Twee tegenpolen die steeds meer op elkaar gesteld raken. Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien, hoe duidelijker het wordt dat liefde onvoorspelbaar en verrassend is.

De comic, zoals Oseman haar serie over Nick en Charlie zelf noemt, begon ooit als gratis te lezen ‘webcomic’ op de sociale netwerksites Tumblr en Tapas en waren voor de schrijfster aanleiding tot het schrijven van Solitaire (2014), volgens The Times ‘The catcher in the Rye fort he digital age’. Nick en Charlie waren daarin nog bijfiguren.

Oseman trekt het onderwerp homoseksualiteit met deze intrigerende feelgood-geschiedenis over vriendschap en verliefdheid op een rake manier uit de taboesfeer. De emoties en onzekerheden van de verhaalfiguren zijn door haar authentiek neergezet in een verhaal waarin het aan humor niet ontbreekt. De tekeningen en teksten zijn teder en herkenbaar, grappig en gevat.

Of je wilt of niet, je gaat van de hoofdpersonen houden en het moet raar lopen willen de verhalen niet worden omarmd door zelfs de meest stoere leerlingen in de bovenbouw. Een geweldig boek, zeker ook voor jongeren die worstelen met hun seksualiteit.







Oseman, A. (2021) Heartstopper deel 1. Nick en Charlie ontmoeten elkaar; Heartstopper deel 2. Nick en Charlie worden verliefd. Oorspronkelijke titels: Hearstopper Volume 1Heartstopper Volume 2, Heartstopper Volume 3. Nederlandse vertaling door Niels van Eekelen. Huizen: Van Goor Uitgeverij Unieboek / Het Spectrum bv. Isbn  978 90 003 7880 7; 978 90 003 7926 2; 978 90 003 7927 9 € 15,00, 288, 320, 384 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten