woensdag 20 oktober 2021

Angie Thomas - De roos uit het beton

The hate u give (2017) was vier jaar geleden het debuut van de gekleurde Amerikaanse Angie Thomas (1988). In deze virtuoos geschreven geschiedenis over de lotgevallen van hoofdpersonage Starr Carter legde Thomas op een pijnlijke manier het racisme en het recente politiegeweld in haar geboorteland bloot. Het boek werd heel terecht bekroond tot Beste Boek voor jongeren 2018 en het werd verfilmd door Fox 2000 in 2019 met Amandla Stenberg in de hoofdrol.

Er zijn veel overeenkomsten tussen het leven van Starr en dat van Angie. Evenals haar hoofdpersoon groeide Thomas op in een arme buurt die voornamelijk werd bevolkt door niet-blanken en waar de criminaliteit floreerde. Dit voorjaar rolde de prequel van The hate u give van de persen: De roos uit het beton, geïnspireerd op een tekst van de rapartiest Tupac. Het is het verhaal van Maverick, de vader van Starr.

Over het verhaal

Er is één ding waar de zeventienjarige Maverick Carter zeker van is: een échte man zorgt voor zijn familie. Als zoon van een voormalig berucht bendelid doet Mav dat op de enige manier die hij kent: hij dealt voor de King Lords. Met het geld kan hij zijn moeder helpen, die zich met twee banen te pletter werkt om voor hen te zorgen terwijl zijn vader in de gevangenis zit.

Zijn leven is niet perfect, maar hij heeft een beeldschone vriendin en een neef die altijd achter hem staat, dus Mav heeft het gevoel dat hij alles redelijk onder controle heeft. Totdat hij erachter komt dat hij vader wordt...

Plotseling heeft hij een baby, Seven, die niet zonder hem kan. En hij komt er al snel achter dat drugs dealen, hard studeren en voor een pasgeboren baby zorgen moeilijker te combineren is dan hij dacht. Dus wanneer Mav de kans krijgt om het rechte pad te bewandelen, grijpt hij die met beide handen aan. Hij zal iedereen die hem bestempelt als hopeloos tuig hun ongelijk bewijzen.

Alleen is weglopen niet zomaar een optie, niet wanneer er King Lord-bloed door je aderen stroomt. Loyaliteit, wraak en verantwoordelijkheid dreigen Mav te verpletteren, zeker als er iemand van wie hij houdt op brute wijze wordt vermoord. Uiteindelijk zit er maar één ding op: Mav moet zelf ontdekken wat het betekent om een echte man te zijn.

Met haar trefzekere observaties, scherpe en rauwe dialogen trekt Thomas je ook nu weer in een verhaal dat geen moment verveelt en dat een boeiende, dikwijls onthutsende, maar wel eerlijke inkijk geeft in het leven aan de zelfkant van de Amerikaanse samenleving. Angie Thomas die zichzelf absoluut niet ziet als een activist toont zich net als in haar eerdere twee boeken (in het voorjaar van 2019 verscheen haar tweede roman Niet te stoppen, een ode aan de hiphop) een begaafd verteller en laat zien dat het mogelijk is om aan het criminele milieu te ontsnappen en een beter leven op te pakken.

Ook weer zo’n onvergetelijke Young Adult die niet op de lijst of in de boekenkast mag ontbreken.


Thomas, A. (2021) De roos uit het beton. Oorspronkelijke titel: Concrete Rose. Nederlandse vertaling door Aimée Warmerdam. Amsterdam: Moon, Overamstel uitgevers. Isbn  978 90 488 5888 0 € 21,99, 316 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten