zaterdag 25 maart 2023

Mirjam Mous - Otis' Redding

Jongeren hebben het druk. Thuis, op school, op het werk, in hun vrije tijd. Ze worden voortdurend geprikkeld, opgejaagd door een samenleving die veel druk legt op het individu.

Hoe heerlijk kan het dan zijn om voor even te ontsnappen aan de waan van de dag? Wegdromen bij een mooi verhaal. Zoals de nieuwste van Mirjam Mous.

Mirjam Mous is sinds 2005 fulltime schrijfster. Ze schrijft voor alle leeftijden, maar ze is op haar best in het Young Adult genre, in de thrillers die ze schrijft voor jongeren van veertien jaar en ouder. Zeg maar het Young Adult-genre. Zo ook in haar laatste verhaal Otis’ Redding.

Al in het eerste hoofdstuk van dit boek pakt ze je aandacht, is het direct raak. Otis, de oudere broer van de ik-persoon Melvin Junior, wordt aangereden door een onbekende automobilist met de dood tot gevolg.

Urban-explorer

Melvin Junior is een urban explorer. Samen met Otis bezoekt hij stiekem verlaten gebouwen: oude ziekenhuizen, fabrieken en vergeten villa’s waar de tijd lijkt stil te staan. Terwijl Otis foto’s en filmpjes maakt, fantaseert Melvin over de mensen die er ooit woonden of werkten. Wanneer ze naar Prinsenbeek verhuizen, ontdekt Otis een leegstaande woning die hij het Jagershuis noemt. Een perfecte 'urbex-locatie'. Maar het is daar dat het noodlot toeslaat en dat Otis op tragische wijze overlijdt.

Melvin vermoedt dat er sprake is van opzet en hij gaat op onderzoek uit. In de kelder van het Jagershuis doet hij een mysterieuze ontdekking. Hij ontdekt een geheime ruimte met een tunnel die in verbinding staat met een andere tijdzone. Via de tunnel gaat Melvin terug in de tijd naar het jaar 1977. Stel nu dat je het verleden verandert, kan hij zijn broer dan nog redden?


Otis’ Redding is een knap geconstrueerd verhaal waarin heden, verleden en toekomst elkaar voortdurend aflossen. Al die tijdsprongen houden de lezer scherp mede ook door de talloze onverwachte wendingen en de verslavende mix van fantasie, magie en realiteit. Kortom, een heerlijk boek voor jongeren om helemaal in op te gaan, een verhaal dat doet verlangen naar meer.

Mirjam Mous laat opnieuw zien dat zij behoort tot de top van Nederlandse schrijvers voor jongeren. Een aanrader voor lezers van veertien jaar en ouder.


Mous, M. (2022) Otis’ Redding. Huizen: Uitgeverij Unieboek|Het Spectrum bv. Isbn 978 90 003 8105 0 € 20,99, 302 blz


Geen opmerkingen:

Een reactie posten