zaterdag 25 maart 2023

Phil Earle - De reis van Noah

Eerder besteedde ik in mijn blog aandacht aan De gorilla en de jongen van Phil Earle. Inmiddels verscheen van deze getalenteerde Britse auteur een nieuw boek: De reis van Noah. De twee verhalen vertonen enkele opvallende overeenkomsten. Beide spelen zich af tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog. En ook nu hebben dieren een hoofdrol en moet de hoofdpersoon het doen zonder een vader, omdat die is afgereisd naar het front.

Een avontuurlijke missie

Bij het afscheid van zijn vader belooft Noah dat hij sterk zal zijn. Dat hij als enige man in het huis goed zal zorgen voor zijn moeder en dat hij bovendien goed op Winn, de hond, past.

Maar het leven in oorlogstijd valt niet mee en zodra de overheid de bevolking adviseert alle huisdieren af te maken vanwege de oplopende voedseltekorten komt Noah in gewetensnood. Hij is vast van plan de belofte aan zijn vader niet te breken. En terwijl steeds meer mensen gehoor geven aan de oproep van de regering en Noah hoort dat hij samen met andere kinderen moet evacueren naar het platteland bedenkt hij een reddingsplan voor Winn. Hij heeft gehoord van hertogin Nina Douglas-Hamilton, een verre nicht van de koning. Ze bewoont een groot landgoed ten westen van Londen en zij schijnt zich in te spannen voor het welzijn van dieren.

Noah besluit dat hij zijn hond bij haar onder zal brengen. Hij loopt weg van huis, samen met zijn vrienden Clem (Clementine) en Grote Col. De kinderen nemen niet alleen Winn mee, maar zoveel mogelijk andere dieren waaronder zelfs een gevaarlijke python en een ezel.  Op de Queen Maudie, een oude, aftandse boot van Noah’s  vader,  begint de lange reis over de Theems. Het wordt een tocht vol gevaren. Lukt het de kinderen om de dieren op tijd in veiligheid te brengen?

 

Het moedwillig doden van duizenden huisdieren tijdens de Tweede Wereldoorlog is een historisch feit. Earle bouwde om deze in de vergetelheid geraakte gebeurtenis een spannend en meeslepend verhaal dat menig lezer zal aanspreken. De verrassende gebeurtenissen zorgen ervoor dat je je niet snel verveelt. Het taalgebruik is raak, indringend en boven alles toegankelijk. Het zijn dit soort leesbevorderende elementen die De reis van Noah bijzonder geschikt maken voor de onderbouw, juist ook voor jongeren met minder leeservaring.


Earle, P. (2023) De reis van Noah. Oorspronkelijke titel: While the Storm rages. Vertaling: Martine Krabbendam m.m.v. Anne-Marie Lucker. Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers. Isbn 978 90 266 2581 7 € 19,99, 300 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten