donderdag 23 februari 2017

Esther Sprikkelman - Bijenvader

(Lemniscaat - 2017)

Zomer 1985. Hoofdpersoon Johanne is met haar kunstzinnige moeder Kat en haar broertje Paulie verhuisd vanuit de grote stad Utrecht naar Warsum, een klein dorp in het oosten van het land. Daar ontmoet ze de zoon van de plaatselijke snackbarhouder, de onweerstaanbare Henrico.

Het liefdesgeluk is echter geen lang leven beschoren. Door een ongeluk raakt Henrico in coma. Johanne is bang dat hij zich niets zal herinneren van hun tijd samen en ze besluit daarom – voor het geval hij wakker wordt - zijn geheugen op te frissen middels het afspelen van ingesproken cassettebandjes over de lange, broeierige zomer die volgde op hun eerste ontmoeting. Over Henrico’s vrienden, de knappe Dora en haar strenggelovige familie. Over buurman Lomme en zijn bijenkasten waardoor Paulie geïntrigeerd raakt. En over de geheimen die de dorpsbewoners en families met elkaar verbinden.

Debutante Sprikkelman kiest voor een manier van vertellen waarbij ze via terugblikken verhaalt over de zinderende zomer die volgde op de eerste ontmoeting tussen de hoofdpersoon en Henrico. Vanaf de eerste blik in de snackbar (‘Ik doe mijn best door te ademen, maar ik denk dat je zag dat ik schrok. Ja, toch?’) tot aan de rampzalige dag waarop Henrico in het ziekenhuis belandt.

Muziek, voornamelijk uit de jaren tachtig, speelt een voorname rol in deze interessante liefdesgeschiedenis die de lezer langzaam maar zeker meevoert naar een tragische climax, een slot dat je nog lang bijblijft.  Een knap geconstrueerde roman die smaakt naar meer.

Esther Sprikkelman was zangeres en liedjesschrijver. Met haar band reisde ze door Europa en Amerika. Nu is ze tekstschrijver en docent Nederlands op een hogeschool. Het liefst leest ze gedichten voor, schrijft en regisseert ze schoolmusicals.

Hopelijk gaan we in de toekomst nog meer mooie verhalen lezen van Sprikkelman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten