donderdag 23 februari 2017

Jenny Valentine - Door het vuur

(Luitingh-Sijthoff, 2016)


Iris heeft enkel nog gevoelens van diepe minachting voor haar ouders. Haar moeder, een levende barbiepop en haar stiefvader, een mislukte soapacteur, staan haar enorm tegen. Lang geleden, toen Iris nog een klein meisje was, verdween haar biologische vader Ernest uit haar leven.
Maar dan brengt een onverwacht bericht hen weer samen: de schatrijke Ernest ligt op sterven en hij wil zijn dochter maar wat graag nog één keer zien. Iris’ moeder ruikt geld, maar ze weet niet dat haar ex en haar dochter een groot geheim met zich meedragen…

Groots is Valentine in de wijze waarop ze de bijzondere, totaal verschillende verhaalfiguren beschrijft en los laat komen van het papier. Het zijn, evenals in haar eerdere werk mensen, dikwijls door het leven getekend.

Zo is daar in Door het vuur de eigenzinnige Iris met haar fascinatie voor vuur waarmee ze zichzelf als het ware zuivert van nare gevoelens en gedachten.

Haar vriend Thurston, een zwerver en levenskunstenaar, die niet van plan is zich aan te passen aan de algemeen geldende omgangs- en gedragsvormen.

Hannah, Iris’ alcoholistische en egoïstische moeder, die als een aasgier wacht op het overlijden van haar ex met slecht één reden: het opeisen van diens fortuin.

Ook stilistisch valt er veel te genieten in dit meesterlijk geschreven verhaal over hebzucht, liefde en verraad.

We kenden de auteur al van onder meer Op zoek naar Violet Park (Moon, 2009), Mierenkolonie (Moon, 2010) en Het dubbelleven van Cassiel Roadnight (Moon, 2011), boeken voor jongeren van veertien jaar en ouder die destijds stuk voor stuk uitstekend werden beoordeeld. Zo won Op zoek naar Violet Park in 2007 de Guardian Children’s Fiction Prize, een belangrijke Engelse prijs voor het beste jeugdboek, vergelijkbaar met onze Griffel.

Echt een aanrader voor de meer ervaren lezers van veertien jaar en ouder.

Ga voor meer besprekingen naar www.eenboekjeopen.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten