donderdag 23 februari 2017

Jelmer Soes - Lichaam van licht

(Querido, 2016)

Met enige regelmaat verschijnen er bij Kinderboeken Uitgeverij Querido titels in de serie Slash. Het zijn boeken van dikwijls gerenommeerde schrijvers, geschreven op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. Auteur en  jongere werken daarbij heel nauw samen, de een als ‘verteller’, de ander als schrijver. Beide namen staan op het omslag, met een grote Slash ertussen.

De reeks is ooit bedacht door Edward van de Vendel. Hij deed in 2008 de aftrap met De gelukvinder (2009 Glazen Globe, 2010 Jenny Smelik-IBBY prijs) samen met Anoush Elman. Daarna volgden nieuwe verhalen, onder meer van Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck, Anke Kranendonk en Lieke Kranendonk, Bibi Dumon Tak en Castel. Per jaar verschijnen er twee of drie nieuwe titels.

Het nieuwste boek in de Slashreeks is Lichaam van licht. Jelmer Soes heeft zich in de voorbereiding op dit verhaal gestort in de wereld van de gameverslaving. Hij ontdekte al snel dat het best lastig was een jongere te vinden die hierover wilde praten. Daarom ontstond zijn verhaal uiteindelijk niet vanuit één persoon, maar van meerdere: een ‘anonymous’, waarin zijn samengebracht de (ex-) gamers die hij ontmoette, aangevuld met delen van zichzelf. Zij kregen samen een gezicht in de persoon van de fictieve verhaalfiguur Jonas en diens game-character Sanoj.

Het verhaal vertelt hoe Jonas tijdens zijn studentenleven steeds meer tijd besteedt aan het gamen en in toenemende mate gefascineerd raakt door de virtuele wereld van The Rift, de thuisbasis van Sanoj. Zijn studie raakt volledig op het tweede plan. Jonas komt niet meer thuis en liegen wordt zijn tweede natuur met slechts één doel: door kunnen gaan met gamen. Een doorbraak als profgamer zo zou maar kunnen. Waarom zou hij ’s nachts nog slapen?

Jelmer Soes publiceerde jeugdpoëzie in bloemlezingen. Naast dichter is hij toneelschrijver, redacteur/corrector, recensent en schrijfdocent. In 2012 verscheen van hem bij Gottmer Risk.

Lichaam van licht is een boeiend, vlot geschreven verhaal dat aanleiding kan geven tot een levendige discussie in de klas over de gevaren rond gamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten