vrijdag 5 april 2024

J.K. Rowling - Harry Potter en de Steen der Wijzen

Een jubileum voor Harry Potter

Het is alweer vijfentwintig jaar geleden dat we voor het eerst in het Nederlands konden lezen over onze favoriete tovenaarsleerling Harry Potter. De Nederlandse uitgever van het werk van schrijfster J.K. Rowling, Uitgeverij De Harmonie, viert dit heuglijk feit met een speciale jubileumuitgave van het boek waar het allemaal mee begon: Harry Potter en de Steen der Wijzen. Deze speciale, genummerde editie in een magische uitvoering en het originele omslag uit 1998 bevat leuke extra’s waaronder een interview met veelgeprezen vertaler Wiebe Buddingh’.

Voor wie het nu nog niet weet hierna een beknopte samenvatting. Harry is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders woont in een bezemkast onder de trap in het huis van zijn oom en tante. Op zijn elfde verjaardag verandert zijn leven ingrijpend dankzij de komst van een geheimzinnige brief. Hij wordt uit het huis van zijn oom en tante gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn overleden ouders waren. Met een speciale trein belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En niet onbelangrijk: Harry moet de strijd aangaan met zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar!

De boeken over de sympathieke tovenaarsleerling werden door jong en oud omarmd en maakten van Joanne Rowling een vermogende vrouw. Er verschenen zeven delen in de Hary Potter-reeks waarvan wereldwijd al  meer dan zeshonderd miljoen exemplaren zijn verkocht. Er zijn acht immens succesvolle films van gemaakt. Naast de serie schreef Rowling drie kortere, bijbehorende boekjes voor goede doelen, waaronder Fabeldieren en Waar ze te vinden, dat de inspiratie vormde voor een nieuwe serie films waarin magiezoöloog Newt Scamander de hoofdrol speelt.

Het verhaal van Harry gaat verder in het toneelstuk Harry Potter en het Vervloekte Kind (2016) dat J.K. Rowling schreef samen met toneelschrijver Jack Thorne en regisseur John Tiffany.


Rowling, J.K. (2023) Harry Potter en de Steen der Wijzen. Oorspronkelijke titel: Harry Potter and the Philosopher’s stone. Vertaald uit het Engels door Wiebe Buddingh’. Amsterdam: Uitgeverij De Harmonie. Isbn 978 94 633 6172 9 € 25,00, 228 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten