vrijdag 5 april 2024

Heather Fawcett - Het jaar van Lente

Fantasierijke, magische en sprookjesachtige verhalen spreken tot de verbeelding, lezen gewoonlijk heerlijk weg. Jezelf aangenaam verliezen in een totaal andere wereld. Dat is bepaald geen overbodige luxe in een tijd die in toenemende mate wordt beheerst door oorlog en geweld. 

Uitgeverij De Fontein lanceerde twee jaar geleden een reeks verhalen voor lezers van tien jaar en ouder die van fantasie en magie houden. In de reeks ‘Magische mysteries’  verschenen naast een schitterende jubileumeditie van Het oneindige verhaal van Michael Ende (een klassieker uit de jeugdliteratuur)  tot nog toe vooral verhalen van de Canadese schrijfster Heather Fawcett. Haar laatst verschenen jeugdroman, Het jaar van Lente, zit boordevol tovenarij. Het is niet alleen een alleraardigst, goed geschreven verhaal, de schrijfster stipt ook belangrijke thema’s aan waaronder vriendschap en natuurbehoud.

Hoofdpersoon is het weesmeisje Lente. Ze loopt op zekere dag weg uit haar weeshuis met een lege maag maar met een hoofd vol ideeën. Ze wil bij de heks in het bos verderop in de leer, want één ding weet Lente zeker: ze is zelf ook een heks.

Veel zin om de praatgrage Lente aan te nemen heeft de nukkige heks niet, maar als Lente binnen een jaar alle betoveringen uit het eerste toverboek van de heks weet uit te voeren, mag ze blijven. De tijd gaat alleen sneller dan gedacht, en als Lente niet alle honderd-en-een-half betoveringen op tijd kan volbrengen, betaalt ze een hoge prijs!

Elk hoofdstuk begint met een citaat over de natuur uit het werk  van beroemde schrijvers als Emily Dickinson, William Wordsworth en Edgar Allen Poe.

Lente is een heerlijk kind, sympathiek met een rijke gedachtewereld en een gouden hart. Het kost de lezer dan ook weinig moeite haar te omarmen en je gaat als vanzelf van haar houden. Het taalgebruik is verzorgd, beeldend en voor grote groepen leerlingen toegankelijk. Dat alles maakt dit boek tot een echte aanrader voor de met name wat minder ervaren lezers in de brugklas.

Fawcett  liet zich bij het schrijven onder meer inspireren door  werk van Julie V. Watson (Ghost stories and legends of Prins Edwards Island) en Lucy Maud Montgomery (Anne of Green Gables).

Zoals alle delen in de serie Magische mysteries is ook deze uitgave prachtig vormgegeven. De Fontein, die we kennen van de boeken in de Politie niet betreden-reeks weet de lezer op slimme wijze aan zich te binden. Wie zijn boekbespreking houdt over dit avontuur kan bij de uitgever een spreekbeurtpakket aanvragen met tal van tips, een PowerPointpresentatie en een fraaie poster.


Fawcett, H. (2023) Het jaar van Lente. Oorspronkelijke titel: The Grace of Wild Things. Utrecht: Uitgeverij De Fontein. Isbn 978 90 261 6490 3  € 19,99, 352 blz

Geen opmerkingen:

Een reactie posten