vrijdag 5 april 2024

Opsporing verzocht

Fantasievolle en spannende misdaadverhalen voor speurneuzen

Verhalen waarin een misdrijf moet worden opgelost doen het altijd goed. Hierna vijf boeken voor jonge speurders, avonturen die je helpen voor even te ontsnappen aan de realiteit.

Jefferson - Een verdwijning met een staartje

Eerder besteedde ik aandacht aan Jefferson, een origineel misdaadverhaal met in de hoofdrol de sympathieke egel Jefferson ten Bosch van Berckebeek. Inmiddels verscheen een vervolg dat zich geheel zelfstandig laat lezen.

Schrijver Jean-Claude Mourlevat stuurt de hoofdpersoon, de dierlijke tegenhanger van Sherlock Holmes, wederom het speurderspad op.

De nogal eenzame Simone is zonder een spoor na te laten van huis vertrokken. De ontdekking dat er nogal wat geld op haar rekening mist, geeft te denken. Vastberaden om haar te helpen, stellen Jefferson en zijn beste kameraad het varken Gijsbert een onderzoek in.

Het leidt hen naar de sekte Anemos, opgericht door Or-Khan. Deze charlatan houdt zijn volgelingen voor dat zij dankzij zijn revolutionaire ‘voetzuiveringsmethode’ genezen van allerlei ziektes. Simone gaat nu door het leven als Akrida en ze blijkt als sektelid behoorlijk geïndoctrineerd.

Jefferson infiltreert in de gemeenschap, maar het is de vraag of hij Simone weet los te weken van de goeroe en diens dubieuze praktijken.

Wat een heerlijk verhaal! Mourlevat toont zich wederom een briljant verteller. Het verhaal is spannend en doordrenkt met humor. De gebeurtenissen in en rond de sekte geven je als lezer stof tot nadenken. Goed nieuws: naar het schijnt is deel drie in voorbereiding.

 

Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall

Als de jonge Arthur Conan Doyle een plaats krijgt aangeboden op Baskerville Hall, een geheime school voor buitengewoon begaafde kinderen, is hij dolblij. Dit is zijn kans om het tij te keren voor zijn familie die in Edinburgh met moeite de eindjes aan elkaar knoopt. Hij sluit vriendschap met de moedige Irene Eagle en de slimme Jimmie Moriarty. Samen komen ze erachter dat hun nieuwe school een eigenaardige plek is met scheve torens, onverklaarbare explosies en uitgestorven vogels.

Arthur maakt al snel vijanden die willen dat hij van school wordt gestuurd, of erger.

Wanneer Arthur en zijn vrienden worden uitgenodigd om toe te treden tot het geheime genootschap de Klaver, moeten ze drie proeven afleggen. En ondertussen ontdekt hij een mysterie dat leidt tot een groots avontuur en nog groter gevaar.

De echte Arthur Conan Doyle werd in 1859 geboren en hij was de schrijver van de wereldberoemde verhalen over Sherlock Holmes.

De Engelse schrijfster Ali Standish slaagt erin de lezer al direct vanaf het eerste hoofdstuk te betoveren. Ze creëert een sfeervolle, fantasievolle wereld waarin je als vanzelf wegdroomt. De gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op en het valt niet mee het boek weg te leggen, omdat je wilt weten hoe het verder gaat.

Al met al een onderhoudend verhaal dat op meerdere vlakken gelijkenis vertoont met de magische wereld van Harry Potter. Er verschijnen nieuwe delen. Ik kan niet wachten!

 

Vlucht 703

Iris en Timon gaan met hun klas naar een escaperoom in een vliegtuig: een Escape Flight. Doel van het spel: vind de bom en ontmantel hem binnen twee uur.

De groep van Iris en Timon checkt in op Vlucht 703. Iedereen neemt plaats op zijn stoel en maakt zijn riemen vast, klaar om het spel te beginnen. Maar dan stijgt het vliegtuig op. En de bom die ze onschadelijk moeten maken, blijkt echt te zijn.

Welke kwade genius heeft het op hen gemunt? Waarom wil hij de scholieren zo nodig om het leven brengen? Ze moeten hun kalmte zien te bewaren, maar dat valt niet mee. Het broeit binnen de groep en de onderlinge verhoudingen staan net als de bom op scherp. Ondertussen telt de klok af. Slagen de jongeren erin de bom te vinden en onschadelijk te maken?

Vlucht 703 is een typisch Jonge Jury-verhaal. Er gebeurt veel, er is sprake van een wisselend perspectief waarbij het de lezer gegund is beurtelings te kruipen in de huid van Iris en Timon en de geschiedenis klimt geleidelijk naar een climax met een verrassend slot. Tegelijkertijd krijgt het verhaal nergens diepgang en blijven de belangrijkste personen oppervlakkig. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de beperkte omvang van het boek.

 

Chinouk Thijssen won met haar novelle Gegijzeld de Prijs van de Jonge Jury 2022. Dit boek verscheen in dezelfde serie ‘Kluitman-novelles’, geen dikke, maar wel spannende verhalen voor jongeren van veertien jaar en ouder die zich wat lastiger laten verleiden tot het lezen van een boek.

 

Een snufje magie

Het fictieve stadje Silverdale waar Julia woont, wordt in de zomervakantie overspoeld door toeristen. Haar ouders die een boekwinkel hebben, kunnen dus niet op vakantie. Julia vindt dat geen probleem, want zij vermaakt zich uitstekend met haar beste vriend Ben, de zoon van de plaatselijke bakker.

Op een dag krijgt Julia een oud boek in handen dat niemand kan lezen behalve zij. Ze realiseert zich dat zij anders is dan andere kinderen. Ben heeft ondertussen iets anders aan zijn hoofd. Het lijkt wel of iemand de baan van zijn moeder op de toeristische stoomboot probeert te saboteren. Wat is er aan de hand? Ben en Julia gaan op onderzoek uit waarbij Julia’s bijzondere gave haar goed van pas komt.

 Een ontzettend leuk en fris verhaal, buitengewoon toegankelijk geschreven voor de nog jonge lezers in de onderbouw. Echt een fijn leesboek waarin de auteur aandacht vraagt voor de zorg die wij hebben voor het milieu zonder het onnodig zwaar te maken. De baksels van Bens Koekies, de winkel van Bens vader, kun je dankzij de recepten achterin het boek zelf proberen. Een aanrader voor de brugklassers.

 

Gentleman-inbreker Arsène Lupin

Tot besluit aandacht voor een prachtig geïllustreerde en aantrekkelijk geprijsde uitgave van Davidsfo/Infodok. Gentleman-inbreker Arsène Lupin is een hernieuwde kennismaking voor jong en oud met daarin een negental avonturen van de geslepen dief die niet zelden zijn buit retourneerde aan zijn slachtoffers. De Franse schrijver Maurice Leblanc (Rouen, 1864 – Perpignan, 1941) creëerde met Arsène Lupin een soort van Sherlock Holmes in boevengedaante en zijn verhalen over de sympathieke gentleman-inbreker groeiden direct na verschijning aan het begin van de vorige eeuw uit tot een groot succes. Lupin was onnavolgbaar in zijn vermommingen en het aannemen van andere identiteiten en het is uiterst vermakelijk te lezen hoe deze kameleon de politie steeds weer een stap vooruit blijft.

De Netflix-serie ‘Lupin’ vormde de basis voor deze verzorgde bundel in groot formaat hardcover met goudopdruk en leeslint. Illustrator Vincent Mallié trakteert de lezer op paginagrote aquarel tekeningen en zwart-wit geïnkte illustraties die werkelijk van het papier afspatten en de sfeer beduidend verhogen.

Enige leeservaring is vereist. Ik beveel deze uitgave aan voor leerlingen van veertien jaar en ouder.

 

Leblanc, M. (2021) Gentleman-inbreker Arsène Lupin. Oorspronkelijke titel Arsène Lupin. Gentleman Cambrioleur. Illustraties van Vincent Mallié. Vertaald uit het Frans door Debby Nieberg/Vitataal. Antwerpen: Davidsfonds/Infodok. Isbn 978 90 022 7468 8  € 25,00, 176 blz

Eden, L. (2024) Een snufje magie. Rotterdam: Lemniscaat b.v. Isbn 978 90 477 1633 4 € 14,99, 183 blz.

Mourlevat, J. (2023). Jefferson. Een verdwijning met een staartje. Oorspronkelijke titel: Jefferson fait de son mieux. Vertaald uit het Frans door Lies Lavrijsen en Els Dumez-Blocken.Tielt: Uitgeverij Lannoo nv. Isbn 978 94 014 9594 3 € 16,99, 272 blz.

Thijssen, C. (2023). Vlucht 703. Alkmaar: Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. Isbn 978 90 206 0974 5 € 10,99, 112 blz.

Standish, A. (2023). Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall. Oorspronkelijke titel: The Improbable Tales of Baskerville Hall. Vertaling uit het Engels door Johanna Rijnbergen. Rotterdam: Uitgeverij Lemniscaat b.v.. Isbn 978 94 477 1630 3 € 18,99, 325 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten