maandag 3 augustus 2020

Rom Molemaker - Apollo's ondergang

Rom Molemaker (Harderwijk, 1945) is een ervaren schrijver. Na een tijd voor de klas te hebben gestaan, is hij vanaf het einde van de vorige eeuw actief als fulltime schrijver. Voor De eerste steen (Unieboek, 2002), een verhaal over het geweld rond voetbalwedstrijden, ontving hij in 2004 de Debuutpijs van de Jonge Jury. Voor Een gang met gele deuren (Unieboek, 2005) kreeg hij in 2007 de Tip van de Jonge Jury-onderscheiding. Molemaker slaagt er, ondanks zijn leeftijd, nog altijd in jonge lezers te verrassen met goed geschreven, dikwijls meeslepende verhalen.

Ook zijn nieuwste boek, Apollo’s ondergang, is weer zo’n pageturner vol onverwachte wendingen. Al bij het bekijken van de illustratie op het omslag bekruipt je een gevoel van onbehagen. We zien de contouren van een spookachtig, nachtelijk landschap met een priemend oog dat de lezer onheilspellend aanstaart. Bij het lezen van de achterkanttekst neemt de dreiging verder toe zodra de hoofdpersoon aan het woord komt:

Als iemand me had kunnen garanderen dat ik Apollo nooit meer zou tegenkomen, echt mijn héle leven niet, dan zou ik dat van harte toegejuicht hebben. Want hij is de gevaarlijkste misgeboorte die bestaat. De kans dat ik hem ombreng is groter dan de kans dat ik hem alleen maar in elkaar sla. En als er iemand is die denkt dat dit bij wijze van spreken is, heeft hij het mis…

Na een nieuwsgierig makende proloog waarin een vooralsnog onbekende jongen na een aanrijding met een auto overlijdt, maakt de lezer kennis met Lester, een vijftienjarige puber met gedragsproblemen. De moeder van Lester (zijn vader koos ooit het hazenpad richting tropische oorden) stuurt haar zoon ten einde raad naar een jeugdinstelling. Lester belandt op het particuliere internaat Dr. Predikman in de hoop dat hij hier met de juiste begeleiding zijn leven op orde krijgt. Maar het wordt al snel duidelijk dat Lester geheel in beslag genomen raakt door andere zorgen. Problemen waarbij hij uiteindelijk zelfs moet vrezen voor zijn leven. Lester wordt gekoppeld aan een ouderejaars, Apollo Vrieling, een jongen met een duister randje. En ook al heeft Apollo als taak zijn protegé wegwijs te maken binnen de instelling, Lester blijft het liefst bij hem uit de buurt. Apollo geniet namelijk een bedenkelijke reputatie, iedereen is bang voor hem. Er klopt iets niet aan deze jongen. Heeft hij wellicht iets te maken met de dood van Ylias, een andere bewoner van Dr. Predikman? Was diens dood wel een ongeluk? Lester wil het liefst onder de radar blijven, maar gaandeweg het verhaal raakt hij steeds verder verstrikt in intriges, geheimen en vetes. Dr. Predikman is duidelijk niet de plek waar je wilt zijn…

Het tempo van vertellen ligt hoog in deze jeugdthriller die geheel werd geschreven vanuit het perspectief van Lester. Molemaker is erin geslaagd het verhaal evenwichtig op te bouwen zonder overbodige passages. Hij heeft een vlotte, directe manier van vertellen en de dialogen zijn heel herkenbaar. De geschiedenis is buitengewoon spannend. Ben je eenmaal begonnen, dan laten de gebeurtenissen je niet meer los en wil je vooral verder lezen om te weten hoe het afloopt. Een meeslepend verhaal dus. Dat alles maakt Apollo’s ondergang bijzonder geschikt voor de minder ervaren lezer. Wat mij betreft een absolute aanrader voor lezers van veertien jaar en ouder.


Molemaker, R. (2019) Apollo’s ondergang. Haarlem: Uitgeverij Holland-Haarlem. Isbn 978 90 251 1449 7 € 14,99, 157 blz.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten