zaterdag 1 augustus 2020

Pas op: politie, niet betreden!

Uitgeverij De Fontein doet de laatste tijd van zich spreken met de zogeheten ‘Politie niet betreden-serie’, titels bedoeld voor lezers van dertien jaar en ouder. Wat de delen met elkaar gemeen hebben, is dat er een misdaad wordt gepleegd, niet zelden met dodelijke afloop, waarbij de identiteit van de dader tot op het laatste moment knap verborgen blijft. De snelheid van vertellen in deze verhalen ligt hoog en er is altijd een verrassende ontknoping. Het zijn al met al boeken met flink wat leesbevorderende elementen en ze zijn mede om die reden zeer geschikt voor leerlingen in het vmbo, van huis uit niet de meest gretige lezers.

Heel bekend in dit crime genre is schrijfster Mel Wallis de Vries. Nadat zij in 2005 debuteerde met de young adult Uitgespeeld verschenen van haar in een gestaag tempo ettelijke jeugdthrillers waarmee de publiekslieveling liefst zeven keer de Prijs van de Jonge Jury won. Het moge duidelijk zijn dat De Fontein met Wallis de Vries goud in handen heeft. Haar werk gaat grif over de toonbank en aan haar populariteit lijkt voorlopig geen einde te komen nu Vals (2010), het boek waarmee ze in 2012 de Prijs van de Jonge Jury in de wacht sleepte, werd verfilmd met onder andere Abbey Hoes en Holly Mae Brood in de hoofdrollen.

In het kielzog van Mel Wallis de Vries proberen ook anderen een graantje mee te pikken van het succes van de jeugdthriller. Bij De Fontein verschijnen in een rap tempo misdaadverhalen, door de uitgever gepromoot middels een uitgekiende publiciteitscampagne. Zo zijn alle uitgaven (hardcovers) voorzien van het bekende ‘Politie niet-betreden’ - elastiek, hebben ze een onweerstaanbaar uiterlijk en heeft elk boek ook nog eens zijn eigen boektrailer, te bekijken op YouTube.

Hoewel de verhalen veelal door tienermeiden worden gelezen, lijkt ook de belangstelling van jongens toe te nemen.

Vier delen zet ik hierna op een rijtje. Drie boeken van Nederlandse bodem, een vertaald uit het Engels.


Eva Burgers, Wanhoop

De zeventienjarige Olivia Parker twijfelt over haar relatie met Roan en ze besluit tot zijn wanhoop om een halfjaar naar Parijs te gaan. Daar vindt ze onderdak in het huis van haar tante. Als ze een baantje vindt in de Parijse boekwinkel Shakespeare and Company en daar bevriend raakt met Susan en Lily, is Olivia hem al bijna vergeten.Tot het moment dat ze anonieme dreigberichtjes ontvangt. Wanneer ze op weg naar huis wordt gevolgd, voelt ze zich niet langer veilig. Maar juist als de politie wil ingrijpen, verdwijnt Olivia spoorloos.


Burgers kan goed schrijven. Ze besteedt de nodige aandacht aan de gevoelens en de gedachten van Olivia, de hoofdpersoon, die daardoor heel echt overkomt. De vertrouwelijke fragmenten uit de politierapporten van de Amsterdamse recherche dragen bij aan de sfeer van een fascinerend verhaal dat lekker en vlot leest.

Eva Burgers (Voorburg, 1969) werkte jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit. Daarnaast heeft ze als journalist bij verschillende kranten gewerkt en als redactiemedewerker bij een uitgeverij. Naast het schrijven van boeken is Burgers bedenker van televisieformats.

Haar liefde voor schrijven en kennis van justitiële zaken combineert ze in haar boeken. Ze schreef de Spotlight-trilogie (Clavis) over de vriendschap tussen zes jongeren die gaan studeren aan de Academie voor Uitvoerende kunsten. Bij Kluitman In Alkmaar verscheen in 2014 haar eerste jeugdthriller: Stille getuige. De verhalen Flashback en Sneeuwstorm volgden snel.

Bij De Fontein verschenen van Burgers eerder Fataal (2017) en Complot (2018).


Sophie McKenzie, Geloof me

Het leven van Carey staat op zijn kop wanneer haar beste vriendin Amelia doodsbedreigingen krijgt. Volgens de politie komen de dreigberichten namelijk van háár laptop. Dat zou ze Amelia toch nooit aandoen? Waarom gelooft de politie haar niet? Het ergste is nog dat Amelia haar niet meer wil zien.
Wanneer Amelia plotseling verdwijnt, wijst iedereen meteen naar Carey. In paniek slaat ze op de vlucht.
Kan Carey de dader ontmaskeren voor het te laat is?


Spannend, geloofwaardig en tragisch verhaal over een actueel onderwerp: cyberpesten. Zal door de herkenbaarheid menig lezer niet onberoerd laten en biedt daarom stof tot bezinning in de vorm van een gesprek thuis of op school. Het nawoord ‘Veilig online’ met praktische tips en verwijzingen naar nuttige adressen kan daarbij goed van pas komen. Zal vooral tienermeiden aanspreken, niet in de laatste plaats door de illustratie op de voorzijde van het omslag.

Sophie McKenzie woont en werkt in Londen (Engeland). Haar debuut Vermist (2015) won bijna elke juryprijs in Engeland en was twee keer genomineerd voor de Carnegie Medal. Met Vermist won McKenzie zelfs een Japanse prijs, namelijk de Sakura Medal Award. Behalve Vermist verschenen van haar bij De Fontein Zusje vermist (2016) en Meisje vermist (2017).


Cis Meijer, Dark mind

Een schoolfeest loopt volledig uit de hand: na een challenge met aartsrivale Claire vlucht Desi in paniek naar huis. De volgende dag wordt Claire dood gevonden in een weiland. Haar zus Jara is spoorloos. Omdat Desi voor haar tv-stage een misdaadreportage maakt, denkt ze de raadselachtige zaak te kunnen onderzoeken. Thom helpt Desi bij haar zoektocht naar Jara, maar hij verzwijgt zijn ware motieven. Wie heeft Claire vermoord? Vertrouwen Thom en Desi elkaar genoeg om de zaak op te lossen voordat er meer slachtoffers vallen?


Grimmig, meeslepend verhaal met een zorgvuldige compositie, mede dankzij het wisselend perspectief en de vetgedrukte fragmenten waarin de schrijfster de lezer een blik gunt in het brein van de dader. Bereid je voor op een uiterst verrassend slot!

Cis Meijer (1970) studeerde film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als beeldeditor, maar heeft zich tegenwoordig volledig toegelegd op het schrijven. In 2014 verscheen bij De Fontein haar eerste jeugdthriller Verdoofd, waarmee ze werd genomineerd voor de Hebban Award voor beste YA-thriller in dat jaar. Daarna volgden Val (2015), Moordspel (2016) en Knock-out (2018).


Margje Woodrow, Buitenspel

Nynke en Jimmy gaan met hun voetbalteams op trainingsweekend. De pranks zijn voorbereid. Er wordt van alles meegesmokkeld in de tassen. Maar tijdens de eerste nacht gaat het gruwelijk mis: in het bos vindt Jimmy het dode lichaam van zijn vriend Mattias. De politie tast in het duister.Dan blijkt ook Soraya, Nynkes vriendin, spoorloos. Waar is ze? Volgen er nog meer slachtoffers?Nynke en Jimmy ontdekken dat niet iedereen de waarheid spreekt. Was de teamspirit wel zo goed? Kunnen ze elkaar eigenlijk wel vertrouwen?


Ook dit is weer een verhaal met een wisselend perspectief. Woodrow laat beurtelings beide hoofdpersonen aan het woord en voert de dreiging subtiel op door de lezer deelgenoot te maken van de gedachten en de daden van een vooralsnog onbekende dader.

Margje Woodrow (1975) was jarenlang werkzaam in het basisonderwijs. Tegenwoordig richt ze zich volledig op het schrijven van jeugdthrillers en het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen.

Eerder verschenen van Woodrow bij Gottmer Examendeal (2013), Geraakt (2014) en Kater (2015). Bij De Fontein verscheen in 2017 Verwoest en een jaar later Snitch waarvoor de schrijfster werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2019. Margje Woodrow schreef dit jaar ter gelegenheid van de Boekenweek voor jongeren een verhaal voor 3PAK, een geschenkbundel met korte verhalen van drie auteurs. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan aan docenten Nederlands en is er bij het boekje speciaal lesmateriaal door Malmberg ontwikkeld waarmee scholieren en docenten klassikaal aan de slag kunnen.


  • Burgers, E. (2019) Wanhoop. Utrecht: Uitgeverij De Fontein. Isbn 978 90 261 4822 4 € 14,99, 239 blz.
  • McKenzie, S. (2019) Geloof me. Oorspronkelijke titel: SweetFreak. Vertaald door Marie-Louise van Dongen. Utrecht: Uitgeverij De Fontein. Isbn 978 90 261 4937 5 € 15,99, 340 blz.
  • Meijer, C. (2019) Dark Mind. Utrecht: Uitgeverij De Fontein. Isbn 978 90 261 4813 2 € 14,99, 244 blz.
  • Woodrow, M. (2019) Buitenspel. Utrecht: Uitgeverij De Fontein. Isbn 978 90 261 4780 7 € 14,99, 229 blz.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten