woensdag 5 augustus 2020

Caja Cazemier - Roes

Van Caja Cazemier (Spijkenisse, 1958) verscheen onlangs haar vijftigste (!) boek. Roes is een verhaal met een boodschap, zoals we die vaker meekrijgen in het werk van deze geroutineerde schrijfster. Haar oeuvre wordt door leerlingen in de onderbouw gretig gelezen en kan met name rekenen op de sympathie van de Jonge Jury-stemmers. Het zijn in de regel toegankelijke verhalen over actuele, voor jongeren heel herkenbare gebeurtenissen. Onderwerpen zoals eenzaamheid, verliefdheid, seksualiteit, onzekerheid, angst, online pesten, internetverkering, je anders voelen, echtscheiding van ouders en rouwverwerking komen in haar boeken voorbij.

Cazemier spreekt de taal van haar jonge lezerspubliek. Ze doet er ook alles aan om met haar doelgroep in contact te blijven. Zo combineert ze het schrijven sinds jaar en dag met bezoeken aan scholen en ze is daarnaast actief als jongerencoach.

Voor haar nieuwste boek Roes trekt Cazemier de lezer mee in de wereld van het blowen, lachgas en alcohol.

Ze voert Yvar en Lola ten tonele, beiden leerlingen in de vierde klas van de havo. Cazemier beschrijft de gebeurtenissen beurtelings vanuit deze twee hoofdpersonen. Yvar en Lola maken deel uit van een flinke, hechte vriendengroep. Vooral Maas valt op. Hij heeft de nodige ervaring op het gebied van het gebruik van drugs en alcohol en de anderen volgen hem maar al te graag in het experimenteren met blowen en soms een ballonnetje lachgas. Het leven is immers een feestje dat gevierd moet worden! Althans, zo beleven de vrienden het, alle avonden dat ze zich te buiten gaan aan het gebruik van softdrugs en drank. Het begint met een lolletje. Maar gaandeweg nemen de onderlinge spanningen toe en wordt duidelijk dat de roes waarin de vrienden zich bevinden, hun kijk op de werkelijkheid vertroebelt. En die is ontluisterend! Vernielingen, slechte schoolresultaten, leugens en bedrog, conflicten in de thuissituatie met hun familie…

Roes is een realistische geschiedenis over de verwoestende gevolgen van het gebruik van verdovende middelen en alcohol. Daarnaast is het vooral ook een verhaal over groepsdruk. Tot hoever ga je om erbij te horen?

Jongeren vanaf dertien, veertien jaar worden mede dankzij de directe manier van vertellen beslist geraakt. De gebeurtenissen maken indruk, komen binnen en dat is ook precies de bedoeling van Cazemier. Het gaat haar niet alleen om leesplezier, maar ze biedt haar lezers – zonder belerend over te willen komen – bovendien stof tot nadenken.

Wat mij betreft heel geschikt voor lezers in het vmbo.


Cazemier, C. (2019) Roes. Amsterdam: Uitgeverij Ploegsma. Isbn 978 90 216 7962 4 € 14,99, 227 blz.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten