zaterdag 1 augustus 2020

Emma Carroll - Geheimen van de vuurtoren

De hoofdpersoon in het oorlogsverhaal Geheimen van de vuurtoren is nog maar een jong meisje. Olivia, dertien jaar oud, woont met haar ouders, haar jongere broertje Cliff en haar zeventienjarige zus Sukie in Londen. Het is 1941 en de Engelse hoofdstad heeft het zwaar te verduren onder de Duitse bombardementen. Tijdens een bezoek van de kinderen aan een bioscoop gaat het luchtalarm af en er volgt een hevige luchtaanval waarbij Olivia het bewustzijn verliest. Zodra ze in een ziekenhuis weer tot haar positieven is gekomen, blijkt Sukie verdwenen. Het laatste wat Olivia zich kan herinneren, is dat ze haar zus, die om onduidelijke redenen de jas van haar moeder droeg, achterna ging toen ze plotseling de schuilkelder ontvluchtte. In een steeg was Olivia daarna getuige van een ontmoeting met een onbekende jongeman.

En nu is Sukie dus vermist. Het is onzeker of ze is omgekomen bij het bombardement. Olivia wil het niet geloven. Alleen de jas van haar moeder is teruggevonden tussen het puin. Onwetend van het lot van Sukie, worden Olivia en Cliff van het onveilige Londen geëvacueerd naar Budmouth Point, een idyllisch dorpje aan de kust. De enige bewoner daar die nog ruimte heeft voor onderdak voor de evacuees is Ephraim, de stille vuurtorenwachter. Hij is een enigszins zonderlinge man die duidelijk niet gewend is aan de aanwezigheid van kinderen en die zich nogal geheimzinnig gedraagt. Olivia ontdekt in een van de zakken van haar moeders jas die zij nu mag dragen een briefje met een onleesbare boodschap, een reeks cijfers en letters. Ze vermoedt dat dit een notitie is van haar zus en Olivia is vastbesloten de betekenis van de code te achterhalen. Ze gaat op onderzoek uit en ze maakt al snel mee dat de norse dorpelingen in Budmouth Point er geheimen op nahouden. Olivia ontdekt dat er een groep joodse vluchtelingen per boot aan zal komen vanuit Frankrijk. De vraag is: heeft het mysterieuze briefje uit de jas van haar moeder hier iets mee te maken? En zal Olivia haar grote zus Sukie ooit nog terugzien?

Emma Carroll is werkzaam als docent Engels aan een middelbare school. Ze schreef  meerdere (bekroonde) kinderboeken, die zich dikwijls afspelen in het verleden.

Carroll  kan goed schrijven en ze slaagt erin de lezer door haar directe manier van vertellen al vanaf de eerste bladzijde aan zich te binden. De geschiedenis is ontroerend, meeslepend en de hoofdpersoon Olivia wordt door de schrijfster voldoende uitgediept waardoor ze echt gaat leven, los komt van het papier. De gebeurtenissen volgen elkaar in een stevig tempo op en dat zorgt door het mysterie rond de verdwijning van Sukie, de raadselachtige notitie en het bijzondere gedrag van de dorpsbewoners voor de nodige spanning.

Tussen de regels door krijgt de lezer een treffend beeld van het leven van de gewone burger, van een geëvacueerd stadskind ten tijde van de Tweede Wereldoorlog dat, ondanks alle vooroordelen, moet zien te aarden in een vreemde, bijna vijandige omgeving. Ook de verhaallijn over de Joodse vluchtelingen biedt de nodige aanknopingspunten voor een gesprek over de huidige problematiek rond asielzoekers en  laat zien dat er anno 2020 helaas weinig nieuws is onder de zon.

Een zeer geslaagd verhaal in een historisch decor, geschikt voor lezers van twaalf jaar en ouder.


Carroll, E. (2019) Geheimen van de vuurtoren. Oorspronkelijke titel: Letters from the Lighthouse. Vertaald door Marije Kok. Utrecht: KokBoekencentrum Uitgevers. Isbn 978 90 266 2324 0 € 16,99, 288 blz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten