dinsdag 4 augustus 2020

Tanja de Jonge - De moord op Queen-T

De titel, De moord op Queen-T, verklapt dat we hier te maken hebben met een thriller. Volgens de tekst op het omslag is het verhaal een verslag van een moordzaak, een whodunnit. Zo heeft de schrijfster het boek ook geschreven. De Jonge beschrijft in chronologische volgorde de gebeurtenissen vanaf het moment (woensdag 10 oktober) van de vondst van het levenloze lichaam van een mooi jong meisje tot de ontknoping van de zaak op zondag 21 oktober.

De verteller van het verhaal is Stijn (14). Hij treft zijn twee jaar oudere broer Lucas aan in het stadspark bij het lichaam van een vooralsnog onbekend meisje. Lucas reageert onbewogen, maar dat heeft vooral te maken met zijn autisme. Hij meldt wel dat het slachtoffer Quinty heet. Een bezorgde Stijn schraapt de spullen van Lucas bijeen zoals hij die vindt op diens verstopplaats in de nabijheid van het lijk. Daaronder de harde schijf van een computer en een sieradendoosje met – naar het zich laat aanzien -  kostbare oorbellen. Stijn, nogal beschermend naar zijn oudere broer, wist alle sporen uit en hij neemt zich voor op een later moment de politie in te lichten. Zover komt het niet, want het meisje wordt door de politie gevonden en geïdentificeerd. Het blijkt te gaan om Quinty Soenen, een dertienjarige brugklasser, leerling van de school van Stijn. Ze is gewurgd. Stijn besluit eigenhandig een onderzoek in te stellen naar het omgekomen meisje dat op Instagram door het leven gaat als Queen-T. Wie was zij, wat voor leven leidde zij? Waarom werd Quinty vermoord? Heeft zijn broer iets te maken met haar dood? Stijn wordt benaderd door Dunya, een vriendin van Quinty. Dunya meldt dat Quinty werd geholpen door Lucas. Ze had Lucas voor haar dood in vertrouwen genomen. Waarover is vooralsnog onduidelijk, behalve dan dat Quinty iets belangrijks had ontdekt over iemand. Stijn en Dunya besluiten samen te werken. Tijdens hun speurtocht vallen langzaam maar zeker de puzzelstukjes op hun plaats en heeft De Jonge in het slot nog een onverwacht en heel verrassend plot in petto.

Tanja de Jonge (Uden, 1968) kan goed vertellen. Ze spreekt de taal van jongeren en weet precies hoe zij ook de minder geoefende lezer aan zich kan binden. Dat doet ze met fantasierijke verhalen waarin veel gebeurt. De moord op Queen-T vormt daarop geen uitzondering. Het boek is zo geschreven dat je alle gebeurtenissen meemaakt door de ogen van Stijn. Dat maakt dat je je prima kunt inleven in het innerlijk van de hoofdpersoon. De snelheid waarmee De Jonge vertelt, ligt hoog, maar stoort niet. Integendeel. De vele onverwachte en verrassende gebeurtenissen houden je als lezer scherp en maken De moord op Queen-T tot een fascinerend leesboek waarbij je je geen moment verveelt. De Jonge plaatste op haar website een alleraardigste lesbrief voor de docent die met het boek aan de slag wil. De moord op Queen-T is naar mijn mening geschikt voor leerlingen in de brugklas.

               

Jonge, T. de (2019) De moord op Queen-T. Haarlem: Uitgeverij Holland-Haarlem. Isbn 978 90 251 1450 3 € 14,99, 171 blz.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten