vrijdag 19 augustus 2011

Marion van de Coolwijk - Actie!

(De Fontein, 2011) 

Voor de wat oudere leerlingen schreef Marion van de Coolwijk twee verhalen in de serie Topjob!, een reeks waarin jongeren op zoek zijn naar de ideale bijbaan. Eerder verscheen Tafel 7: 3 cola! 

In het tweede deel Actie! lezen we hoe hoofdpersoon Iris droomt van een doorbraak als actrice. Ze staat ingeschreven bij een castingbureau voor figurantenwerk, maar de rollen die ze krijgt aangeboden, hebben weinig om het lijf. Met haar vrienden van de theaterschool repeteert ze voor de première van een nieuw stuk. De getalenteerde Iris speelt daarin de hoofdrol.

Iris komt in problemen op het moment dat ze gevraagd wordt voor een filmrol. Het is weliswaar een unieke kans, maar het brengt haar wel in een lastig pakket. De regisseur van het theaterstuk dwingt haar namelijk een keuze te maken. Het is of het één, of het ander.

Iris besluit te gaan voor een carrière in de filmwereld. De acteurs met wie ze samenwerkt, lijken op het eerste gezicht buitengewoon sympathiek. Het duurt echter niet lang of Iris ondervindt dat de vriendschap met haar collega’s op de filmset heel betrekkelijk is. Gedesillusioneerd verlangt ze terug naar haar oude echte vrienden van de theaterschool. Willen die nog van haar weten nu ze zo hoog heeft opgegeven over haar filmwerk?

Ook in dit boek weer bijzondere hoofdstuktitels, ditmaal titels van films die in meer of mindere mate kunnen worden gelinkt aan de verhaalgebeurtenissen. De verhalen in de serie Topjob! laten zich vooral ook door de flitsende dialogen en het toegankelijk taalgebruik vlot lezen. Jongeren worden al snel gegrepen door de herkenbare gebeurtenissen en kunnen zich snel en makkelijk identificeren met de verhaalfiguren.

Schrijfster Marion van de Coolwijk (1959, Amsterdam) schreef meer dan tweehonderd boeken die door jongens en meisjes worden verslonden. Met MZZLmeiden werd ze in 2007 genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Ook Tafel 7: 3 cola! doet mee als kerntitel voor de Jonge Jury 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten