vrijdag 19 augustus 2011

Sally Gardner - De Zilveren Bliksem

(Van Goor, 2011)

Parijs, 1794. De Revolutie woedt hevig en het terroristische bewind is op zijn hoogtepunt. Koning Lodewijk XVI en zijn vrouw zijn onthoofd. Duizenden mensen, in meer of mindere mate verdacht van contrarevolutionaire ideeën, worden terechtgesteld en verliezen hun hoofd onder de guillotine. Iedereen die ook maar een beetje verbonden is met het koningshuis, heeft het land allang verlaten of is gestorven. De rest wil vluchten.

De geruchten gaan dat een man, genaamd 'De zilveren bliksem' kan helpen. Velen snakken naar zijn hulp. Alleen weet niemand wie hij is. De ware identiteit van de mysterieuze held is Yann Margoza, een jongen van zigeunerkomaf. Hij beschikt over bijzondere talenten, gaven die hem in staat stellen zijn tegenstanders telkens weer te misleiden.

Hij opereert vanuit een Variété-theater in Parijs en weet zich gesteund door een select gezelschap intimi, dat elke actie in het diepste geheim voorbereidt. De vraag is echter of Yann sterk genoeg is weerstand te bieden aan de boosaardige graaf Kalliovski. Deze verpersoonlijking van het kwaad zet alles in het werk Yann te beroven van zijn magische krachten. Hij verschuilt zich met een hellehond en enkele duivelse wezens en helpers in de catacomben.

Yanns wereld stort volledig in wanneer hij verneemt dat Kalliovski zijn vader is. Kalliovski’s boosaardige plannen lijken te slagen wanneer hij in het bezit komt van wat Yann het meest dierbaar is: zijn grote liefde Sido de Villeduval, dochter van de vermoorde markies de Villeduval. Zij leek veilig bij haar tante en oom in Londen, maar niets is minder waar. In opdracht van de graaf is zij ontvoerd naar Parijs.

De zilveren bliksem is het vervolg op De rode halsketting (2008), maar is prima zelfstandig te lezen. Het verhaal is een mix van historische feiten en fantasy en bevat tal van mythische elementen. Centraal staat de strijd tussen goed en kwaad met een zoon (Yann) die als een soort van uitverkorene de strijd aanbindt met zijn vader, het kwaad, daarbij geholpen door de geest van zijn overleden moeder Anis. Gardner kan voortreffelijk schrijven en houdt de vaart er na een buitengewoon nieuwsgierig makende proloog flink in.

De geschiedenis verveelt geen moment, is meeslepend en ontroert met name ook in de verhaallijn over de onmogelijke liefde tussen de eenvoudige zigeunerjongen Yann en de adellijke Sido.

Ik heb genoten van deze jeugdroman!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten