vrijdag 19 augustus 2011

Annabel Pitcher - Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

(Pimento, 2011)

Mijn zus Rose woont op de schoorsteenmantel. Nou ja, stukjes van haar dan. Drie vingers, haar rechterelleboog en haar knieschijf liggen begraven op een begraafplaats in Londen. Mijn ouders kregen heel erge ruzie toen de politie delen van haar had gevonden. Mam wilde een graf waar ze naartoe kon. Maar pap wilde een crematie en de as in zee strooien.

Deze eerste zes zinnen van de debuutroman van Annabel Pitcher maken onmiddellijk indruk en nodigen absoluut uit om verder te lezen. Wie dat doet, komt niet bedrogen uit. Mijn zus woont op de schoorsteenmantel is het beste boek dat ik de laatste tijd heb gelezen en ik voorspel deze Young Adultroman een grote toekomst!

Waar gaat het verhaal over? Jamie woont in Londen. Hij is vijf jaar oud als zijn tienjarige zus Rose bij een terroristische aanslag door moslimextremisten om het leven komt. Sindsdien is er weinig over van het ooit zo gelukkige gezin. Vijf jaar later is zijn vader aan de drank en gevlucht uit Londen. Zijn moeder is er met een andere man vandoor, nota bene haar therapeut uit de praatgroep. Zijn oudere zus Jasmine, tweelingzus van Rose, lijdt aan anorexia. Het enige lichtpuntje in Jamies leven is zijn kat Roger. En Suneya, een moslimmeisje in zijn nieuwe klas. Maar na de dood van Rose haat Jamies vader alles wat met moslims te maken heeft en Jamie moet zijn vriendschap met Suneya angstvallig geheimhouden.

De tweestrijd waarin de hoofdpersoon verkeert wordt door de schrijfster knap en geloofwaardig onder woorden gebracht. Kiest Jamie voor een openlijke omgang met Suneya, of blijft hij loyaal aan zijn vader die achter het gezicht van iedere moslim een terrorist ziet? Jamie hunkert naar aandacht en liefde van zijn moeder in een omgeving waar de huiselijkheid en geborgenheid van een ouderwets gezin ver te zoeken zijn. Maar zijn moeder hult zich in absoluut stilzwijgen. Ze stuurt Jamie per post wel een Spiderman-T-shirt voor zijn verjaardag dat hij vervolgens niet meer uittrekt, omdat zijn moeder het hem zelf moet hebben zien dragen. Uiteindelijk blijkt dat zij zelfs zijn verjaardag was vergeten en dat Jasmine in werkelijkheid de geefster is van het kledingstuk. In een ultieme poging de aandacht te trekken van zijn ouders haalt Jamie zijn zus Jasmine over samen mee te doen aan een talentenjacht, Britain’s Got Talent. Het is een actie met grote gevolgen … .

Door het dramatische onderwerp en de directe manier van vertellen worden jongeren door dit verhaal beslist geraakt. Zonder valse emoties, ingetogen en met veel gevoel voor humor geeft Pitcher een goed uitgewerkt psychologisch portret van Jamie. Een hartverscheurend, tragisch en bij vlagen ook hilarisch verhaal dat goed is voor beurtelings een lach en een traan. Een boek ook dat na lezing nog lang in je hoofd blijft zitten. Een geschiedenis met een hele bijzondere sfeer waarbij lezers niet snel zullen afhaken.

Ondanks de leeftijd van de hoofdpersoon (10) is dit boek toch vooral bedoeld en geschikt voor jongeren vanaf vijftien jaar. Auteur Annabel Pitcher studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Oxford en wilde altijd al schrijfster worden. Na haar studie was ze enkele jaren lerares, maar de drang om te schrijven bleef. Ze nam daarom ontslag en ging reizen. De aantekeningen die ze maakte in Peruviaanse bussen, in het Amazonegebied en in de schaduw van Vietnamese tempels vormden de basis voor Mijn zus woont op de schoorsteenmantel. Neemt u van me aan: we gaan nog veel van deze getalenteerde schrijfster horen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten