vrijdag 19 augustus 2011

Jenny Valentine - Het dubbelleven van Cassiel Roadnight

(Moon, 2011)

Chap (16) leidt als probleemjongere een zwervend bestaan. Vanaf zijn tiende levensjaar belandde hij in verschillende tehuizen tot hij twee jaar geleden koos voor een anoniem bestaan op straat. Van zijn verleden weet hij niet meer dan dat hij samenwoonde met ‘opa’ in een huis met dertien kamers. ‘Opa gebruikte er maar één.’ Opa, een zonderlinge man, was gelukkig met zijn whisky. Hij hield Chap thuis van school en bracht hem zelf belangrijke levenslessen bij. ‘Hoe kon dat nou geen plek voor een kind zijn? Hoe konden ze dat zeggen? Wat wisten zij ervan?’ Zij, ‘de godvergeten bemoeials’, die hem na een ongeluk van opa weghalen uit het huis.

Het leven van Chap krijgt een onverwachte wending op het moment dat hulpverleners hem aanzien voor de sinds twee jaar vermiste Cassiel Roadnight. Chap laat het gebeuren, kiest voor een identiteitswissel in de hoop zo uitzicht te krijgen op een betere toekomst. ‘En als ik Cassiel Roadnight was, zei de gedachte, zou ik mezelf niet meer hoeven te zijn, wie dat ook was.’ Chap wordt ‘herenigd’ met zijn familie. De gelijkenis met Cassiel is blijkbaar zo groot dat zelfs zijn familieleden het bedrog niet doorhebben. En zo krijgt Chap er van het een op het andere moment een broer (Frank), een zus (Edie) en een moeder (Helen) bij. Iedereen is blij met zijn thuiskomst en hij wordt omringd met liefde, aandacht en warmte. Chap kan er maar niet van genieten, bang als hij is dat de waarheid uiteindelijk aan het licht komt.

Het lijkt allemaal té mooi om waar te zijn en dat is het ook, want na een ontmoeting met een zekere Floyd doemen er spoken op uit Cassiels verleden. Cassiel is niet voor niets vermist: hij zou zijn vermoord door Frank. Hij wist dingen over zijn broer die het daglicht niet konden verdragen. Frank moet dus weten van de identiteitswissel, maar hij heeft Chap nodig om de moord op zijn broer te verhullen. Diens dubbelganger vormt voor hem een perfect alibi!

Dat Valentine goed kan schrijven bewees ze al met Op zoek naar Violet Park en Gebroken soep. Ook in dit buitengewoon spannende verhaal laat ze zich van haar beste kant zien. De spanning zit ‘m niet alleen in het gegeven dat je verwacht dat het bedrog van Chap elk moment uit zal komen. Op een geraffineerde manier, heel subtiel, geeft ze beetje bij beetje informatie vrij over de verdwijning van de echte Cassiel. En dan is er natuurlijk het mysterie over het verleden van Chap zelf. Wie is deze jongen? Niets is wat het lijkt in deze thriller. Dat geldt ook voor de hoofdpersoon en verhaalfiguren als de zonderlinge Floyd, glamourboy Frank en de bezorgde Edie.

De geschiedenis kenmerkt zich door een zorgvuldige compositie en vormt psychologisch een doordacht geheel. De plot is sterk en verrassend. Kortom, een fascinerend leesboek waarbij je je werkelijk geen moment verveelt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten