vrijdag 19 augustus 2011

Margaretha van Andel - Buitenstaanders

(Van Holkema & Warendorf, 2011)

Fabian en Rick zitten in dezelfde klas van het vwo. Ze hebben helemaal niets met elkaar en Fabian wil dat graag zo houden. Rick, die zich gedraagt als een echte macho, maakt Fabian uit voor flikker. 'Fabiolo', zo noemt hij hem in het bijzijn van al hun klasgenoten. Door een ongelukkig toeval worden de twee jongens tot elkaar veroordeeld. Als Fabian en zijn vader Jip in de zomervakantie verhuizen naar een vervallen flatgebouw blijkt Rick daar zijn nieuwe buurjongen!

In de weken die volgen, ontdekt Fabian dat Rick het thuis niet makkelijk heeft. Hij wordt geterroriseerd door een stiefvader met losse handjes (de mepper) en hij kan niet vertrouwen op de steun van zijn moeder die het steeds weer opneemt voor haar vriend. Geleidelijk raakt Fabian meer en meer betrokken bij de problemen van Rick en tussen de jongens ontstaat een voorzichtige vriendschap. 

Gedurende een werkweek naar Berlijn loopt deze vriendschap een fikse deuk op als Rick het aanlegt met Amna, het meisje waarop Fabian al maanden hevig verliefd is. Rick had moeten weten dat Fabian haar de avond voor de terugreis in een discotheek de liefde wilde verklaren! Hij snapt daarom niets van het gedrag van Rick. Pas als Rick wegloopt van huis, wordt langzaam maar zeker op een pijnlijke manier duidelijk wat er echt aan de hand is.

Buitenstaanders is een confronterend, snoeihard verhaal over twee jongeren aan de zelfkant van het leven. De wijze waarop de debuterende schrijfster de hoofdpersonen portretteert maakt indruk. De dialogen zijn sterk , het taalgebruik verzorgd. Alle woorden lijken op de juiste plaats te staan. Het grootste deel van het boek is geschreven vanuit het perspectief van Fabian. Rick maakt notities in een schrift en deze handgeschreven aantekeningen vinden we overal in de geschiedenis terug. Ze geven een goed beeld van de innerlijke strijd van de hoofdpersoon. Ze maken het verhaal bovendien spannend, omdat ze bij de lezer vragen oproepen. Wie is bijvoorbeeld Lieke? En wat is Rick precies van plan? Ontroerend is de wijze waarop de bijzondere relatie tussen Fabian en Jip wordt beschreven. Wie wenst zich niet zo’n fijne vader? Het maakt het contrast met de thuissituatie van Rick alleen maar groter! Het slot maakt uiteindelijk veel duidelijk en komt toch nog onverwacht in die zin dat je je als lezer langere tijd op het verkeerde been voelde gezet. Een mooi boek, geschikt voor jongeren van veertien jaar en ouder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten