vrijdag 19 augustus 2011

Harmen van Straaten - DJ in Wonderland

(Pimento, 2011) 

David John Coombs, die zichzelf DJ Coombs noemt, is mank en heeft een groeistoornis. Maar dat weerhoudt hem niet van zijn missie: het leiden van een snel en meeslepend leven. Alleen valt dat niet mee als je opgroeit in een vervallen en kitscherige kustplaats.

In een oude Spitfire die aan het begin van de pier op een houten toren staat, wacht DJ op zijn vriend Slimy (een puisterige crimineel in de dop), aan wie hij een onthullende mededeling wil doen. Tijdens het wachten overdenkt hij de wereld en de mensen om hem heen, zoals zijn dickensiaanse familie met opmerkelijke types als opa Augurk, overgrootvader Sleepvoet en diens echtgenote oma Ezelientje. Hij mijmert over God, het armetierige en ingedutte plaatsje waar hij woont, en Kate, een meisje dat haar charmes breed uitvent.

Het hele verhaal speelt zich af in een paar uur tijd, dat wil zeggen van de namiddag tot even na middernacht. Van Straaten maakt veel gebruik van vooruitwijzingen en terugblikken. Zo lezen we in de proloog over een felle brand die de pier geheel zal verwoesten, een gebeurtenis die pas aan het eind van de geschiedenis werkelijkheid wordt.

Het is bepaald geen doorsnee geschiedenis, deze bijna on-Hollandse jeugdroman die in 2003 voor het eerst werd uitgegeven onder de titel Wonderland. Stilistisch en compositorisch buitengewoon sterk. Een verhaal met ontegenzeggelijk literaire kwaliteiten dat hogere eisen stelt aan de leeservaring van de lezer, wil die het boek op de juiste wijze weten te waarderen. De auteur schreef en illustreerde al vele kinderboeken. Van Straatens schrijverschap begon in 1996 met de verschijning van Piraten, waarvan dit jaar (2011) de twaalfde druk verschijnt. Vorig jaar (2010) verscheen Sydney, een boek dat unaniem lovend werd ontvangen. Van zijn zelfgeschreven boeken zijn er sindsdien in Nederland circa 800.000 verkocht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten