donderdag 2 mei 2019

Annette Herzog - Hartenstorm

(Querido, 2019)

Viola is verliefd op Storm, en Storm op Viola, maar dat weten ze niet van elkaar. Twijfel houdt hen wakker: wat als hij voor een ander kiest? Wat als zij hem laat vallen? Ze zeggen de verkeerde dingen. En tot overmaat van ramp kust Storm het verkeerde meisje…

Aldus een korte samenvatting van Hartenstorm, een verhaal geschreven door de in Duitsland geboren Annette Herzog, thans woonachtig in Kopenhagen. De tekeningen zijn van Katrine Clante en Rasmus Bregnhøi.

Het concept van Hartenstorm is geniaal. Het betreft een graphic novel en dus is dit liefdesverhaal geschreven in de vorm van een strip. Daarbij bedachten de makers dat het aardig zou zijn wanneer de lezers zich konden verplaatsen in beide hoofdpersonen. Daar bedachten ze het volgende op. De ene helft van het verhaal is geschreven en getekend vanuit het perspectief van Viola. Vervolgens moet je als lezer het boek omdraaien en blader je door de andere helft waarin Storm met al zijn gevoelens centraal staat. Feitelijk heeft de uitgave twee voorkanten met verschillende titels: Hartenstorm en Stormhart. Het is maar hoe je dit omkeerboek voor je hebt.

En zo schetst Annette Herzog in deze graphic novel het hele universum van verliefd zijn tot liefdesverdriet en weer terug, waarbij Katrine Clante en Rasmus Bregnhøi ieder de helft van het verhaal illustreerden.

In het hart van het boek is een hoofdstuk opgenomen onder de veelzeggende titel ‘Ben ik eigenlijk normaal?’. Daarin bespreekt Herzog op integere wijze openhartig zaken die, als het gaat om seksualiteit, pubers bezighouden. Zoals de grootte van de penis, het orgasme en de leeftijd waarop je gemiddeld geslachtsrijp bent. Verder is er aandacht voor mogelijk een projectweek over het thema liefde met enige achtergrondinformatie over het onderwerp gerelateerd aan andere culturen dan de onze.

De originele en verfrissende opzet van het boek maken het tot een feest om het te lezen. Zelfs de grootste tegenstanders van lezen in de klas zullen zich onweerstaanbaar aangetrokken voelen tot dit boek. Deze hartverwarmende en humoristische graphic novel over de liefde is buitengewoon geschikt voor alle lezers in de onderbouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten