donderdag 2 mei 2019

Wilma Geldof - Het meisje met de vlechtjes

(Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2018)

Wilma Geldof verdiepte zich in het leven van de Haarlemse Freddie Oversteegen. Freddie Oversteegen gold tijdens de Tweede Wereldoorlog als Nederlands jongste verzetsmeisje. Geldof interviewde de hoogbejaarde vrouw, die met haar zus Truus voor de verzetsgroep werkte waar later ook Hannie Schaft deel van uitmaakte. Freddie sprak liever niet meer over haar verleden, maar vond in Wilma een fijne gesprekspartner. Het zijn deze gesprekken die aan de basis liggen van Het meisje met de vlechtjes. Het verhaal van Freddie Oversteegen is dus waargebeurd, maar de schrijfster heeft het overgoten met een fictief sausje en zij heeft allerlei gebeurtenissen naar haar eigen hand gezet.

Over Het meisje met de vlechtjes
Freddie is veertien jaar oud als de oorlog uitbreekt. Ze groeit op in een communistisch gezin. Haar moeder vangt dan al enkele jaren gevluchte joden uit Hitler-Duitsland op. In 1941 worden Freddie en haar oudere zus gevraagd om deel te nemen aan het gewapend verzet. De meisjes verleiden hooggeplaatste nazi’s en lokken ze het bos in, waar ze worden gedood door verzetskameraden. Dan krijgen de zusjes zelf een pistool en Freddie slingert heen en weer tussen angst en moed, twijfel en trots. Kun je een ander mens doden zonder zelf te veranderen?  Gevaar voor verraad dreigt. Wie kan ze nog vertrouwen? En waarom sluit haar vriendje Peter zich niet bij hen aan?

Freddie Oversteegen overleed begin september vorig jaar vlak voor haar drieënnegentigste verjaardag, zonder het boek zelf te hebben gelezen.

Wilma Geldof is een getalenteerd schrijfster die met het in 2014 verschenen Elke dag een druppel gif, een Young Adult over een jongen uit een NSB-gezin, in 2015 de Thea Beckmanprijs won, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan het beste historische jeugdboek.

Op de website van recensent Jaap Friso, Jaapleest, staat een bespreking van Het meisje met de vlechtjes met daarin opgenomen links naar een interessant gesprek dat hij samen met Bas Maliepaard had in de vierde aflevering van hun gezamenlijke Podcast met Wilma Geldof, alsmede een interview in het weekblad Margriet van Maliepaard met Geldof over het NSB-verleden van haar vader.

Het meisje met de vlechtjes is een levensecht, boeiend verhaal, geschreven in een krachtige stijl, met als belangrijke thema’s de strijd om goed en kwaad en het recht te mogen beslissen over iemands leven. Een mooi historisch boek voor de meer ervaren lezers in de bovenbouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten