donderdag 2 mei 2019

Hayley Barker - Showstopper

(De Fontein, 2018)



Uitgeverij De Fontein lijkt goud in handen te hebben met de uitgave van Showstopper, het debuut van de Britse Hayley Barker. Barker was achttien jaar lang docente Engels op een middelbare school en ze schreef een beklemmende dystopie, een verhaal dat je vanaf de eerste bladzijde bij de strot grijpt en je vervolgens meer dan vierhonderd pagina’s lang in een aangename wurggreep houdt.

Strijd op leven en dood
Engeland wordt geregeerd door de Zuiveren, de heersende klasse. Deze elite bestaat enkel en alleen uit autochtone landgenoten. Iedereen die niet zuiver Engels is, is allang verbannen naar de sloppenwijken. Deze zogeheten Droesems worden in toenemende mate beperkt in hun vrijheden en zij leven een armoedig, triest bestaan. Hoshiko is een Droesem en zij is als trapezeartieste de absolute sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, een circus dat geleid wordt door de wrede Silvio Sabatini. Ter vermaak van de Zuiveren treedt Hoshiko op samen met de kinderen van andere minderheden. De voorstellingen zijn bepaald niet ongevaarlijk. Zo ontbreekt er een vangnet bij de act van Hoshiko, dit tot groot vermaak van het publiek. Er vallen geregeld slachtoffers gedurende de shows en de autochtone elite smult. Hoe meer doden, hoe beter. En anders helpt het publiek wel een handje. Zelden bereikt dan ook een lid van het Droesemcircus de volwassen leeftijd.

Wanneer Ben, de zoon van een machtig minister, de voorstelling bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Hij is vastbesloten haar te redden uit het circus. Dat is natuurlijk niet eenvoudig. En daarbij komt: heeft Ben de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als overheidsdienaar in stand houdt? Een moeder die vastbesloten is het Droesemprobleem, mocht zij het leiderschap krijgen van haar partij, voor eens en voor altijd op te lossen?


Showstopper is meer dan enkel en alleen een spannend verhaal. De schrijfster maakt met deze Young Adult een duidelijk statement tegen de toenemende ontwrichting van onze moderne samenleving als gevolg van angst, haat en geweld jegens minderheden, vreemdelingenhaat niet alleen in haar geboorteland Engeland.

Bij het schrijven van het boek heeft de auteur zich duidelijk laten inspireren door de wreedheden die men destijds beging met slaven in het circus ten tijde van het Romeinse rijk.
De hoofdstukken zijn beurtelings geschreven vanuit het perspectief van Hoshiko en Ben en dat maakt dat je als lezer uitstekend mee kunt leven met deze twee belangrijkste personages, verhaalfiguren die door de schrijfster - het moet gezegd - met al hun emoties en onzekerheden authentiek en knap zijn neergezet.  De geschiedenis biedt meer dan voldoende aanknopingspunten tot bezinning en een levendige discussie in de klas over racisme en discriminatie ligt voor de hand.

Showstopper is het eerste deel in een tweeluik waarvan we nu al gevoeglijk kunnen aannemen dat het een absolute hit wordt, mede dankzij de zorgvuldig geregisseerde en uitgekiende publiciteitscampagne van Uitgeverij De Fontein. Het is wel duidelijk: een verfilming zal zeker niet lang op zich laten wachten!

Klik hier voor de Engelse boektrailer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten