donderdag 2 mei 2019

Leslie Connor - De waarheid volgens Mason Buttle

(Lemniscaat, 2018)

Mason Buttle is een alleraardigste jongen met een verstandelijke beperking. Met zijn oom Drum en zijn oma woont hij op een appelboerderij. Daar leeft ook nog Shayleen, een wereldvreemd en koopziek meisje dat bezit nam van Masons kamer nadat zijn oom haar uit medelijden had opgepikt in het plaatselijke café. Masons moeders is enige jaren geleden verongelukt en toen vervolgens ook nog de appeloogst mislukte, was de zin eraf bij de familie en verkocht oom Drum een deel van de boomgaard aan een projectontwikkelaar t.b.v. woningbouw. Het resterende land en de boerderij zijn sindsdien ernstig verwaarloosd.

Mason is op school dikwijls te vinden in de Stooz, de kamer van juf Blinney. Als zorgcoördinator heeft zij Masons vertrouwen gewonnen. Dat is nodig, want Mason heeft op school niet alleen veel ondersteuning nodig, hij worstelt ook met zijn gevoelens omdat zijn beste vriend Benny meer dan een jaar geleden dood werd gevonden in de boomgaard, onderaan de ladder van hun zelfgemaakte boomhut. De politie plaatst vraagtekens bij Benny’s overlijden en inspecteur Baird laat Mason niet met rust, vooral ook omdat hij de laatste was die zijn vriend in  leven zag. Het valt Mason niet mee de gebeurtenissen die vooraf gingen aan het fatale ongeluk goed op een rijtje te krijgen. De inspecteur gaf hem daarom een schrift en hoopt dat Mason door erin te schrijven zijn gedachten kan ordenen. Dat is een absolute misvatting, want Mason heeft een ernstige vorm van dyslexie. Juf Blinney laat hem niet voor niets werken op de computer waarop ze een programma voor spraakherkenning (‘de draak’) heeft geïnstalleerd. Geregeld ‘vertelt’ Mason de draak zijn verhalen.

In de Stooz maakt Mason kennis met nog andere jongeren met een ondersteuningsbehoefte. Met de tengere Calvin Chumsky sluit hij vriendschap en het duurt niet lang of de twee jongens zijn onafscheidelijk. Ze zijn dikwijls te vinden bij Mason thuis waar ze een in verval geraakte voorraadkelder hebben omgebouwd tot een schuilplaats en een soort van geheime ontmoetingsplek. Daar voelen ze zich veilig voor Matt Drinker, een vervelende buurjongen die hen voortdurend bespot en bekogelt met appels uit de boomgaard.

Tijdens een wilde achtervolging door Matt en diens vrienden raken Mason en Calvin van elkaar gescheiden. Als blijkt dat Calvin die nacht niet thuiskomt, gaan alle alarmbellen rinkelen en neemt de geschiedenis een wel heel bijzondere wending.


De waarheid volgens Mason Buttle is een fascinerend en boeiend verhaal voor jongeren in de onderbouw. Mason Buttle is een heerlijk kind. En ook al mist Mason het verstand van zijn leeftijdsgenoten, het zal de lezer weinig moeite kosten deze bijzondere jongen in het hart te sluiten.
Schrijfster Leslie Connor woont in Connecticut, Amerika. We kennen haar van het bij Lemniscaat eerder verschenen De gevangenisfamilie van Perry T. Cook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten