donderdag 2 mei 2019

Natasza Tardio - Moordgeheim

(Kluitman, 2019)

De in Noord-Holland woonachtige schrijfster Natasza Tardio publiceerde bij Uitgeverij Kluitman enkele verhalen, waarvan met name Meedogenloos (2015) destijds goed werd ontvangen. Een jaar eerder deed Tardio al van zich spreken met het winnen van een belangrijke publieksprijs. Voor Moordvrienden (Pimento) ontving ze de Jonge Jury debuutprijs.

Moordvrienden is een spannend verhaal waarvoor de schrijfster zich had laten inspireren door enkele school shootings in Amerika en – dichter bij huis - de schietpartij in Alphen aan de Rijn. Hoofdpersoon in deze psychologische thriller is Milo Bauers die meemaakt hoe zijn beste vriend Finn Kimmel een leraar en drie leerlingen op zijn school doodschiet om daarna zichzelf van het leven te beroven. Milo wordt door de politie gehoord, maar hij is geen verdachte. Dat neemt niet weg dat zijn leven door alle gebeurtenissen flink overhoop wordt gehaald.

De journalistiek geschoolde Tardio bedacht, aangemoedigd ook door haar lezers, een spin-off, een verhaal gebaseerd op de gebeurtenissen in Moordvrienden. Moordgeheim speelt zich zes jaar later af in de tijd. Het is niet direct een vervolg, maar wel een verhaal dat zich heel goed zelfstandig laat lezen, al is de kans groot dat je teruggrijpt naar de prequel.

De hoofdpersoon in Moordgeheim is Cloë die voor een schoolopdracht onderzoek doet naar de schietpartij zoals die eerder plaatshad op haar school, het Drieluik College. Cloë is vol goede bedoelingen, maar ze stuit op de nodige weerstand van de mensen die ze benadert. Niemand lijkt bereid openheid te willen geven over het drama van weleer. Het ligt voor de hand dat de belangrijkste ooggetuige, Finns beste vriend Milo, haar kan informeren en Cloë is daarom vast van plan hem te spreken, nieuwsgierig als ze is naar diens verhaal. Wanneer ze Milo uiteindelijk ontmoet, ontdekt ze pas echt waarom ze het onderwerp beter had kunnen laten rusten.


Tardio kiest voor een beproefd concept waarvan ook schrijfsters als Mel Wallis de Vries en Maren Stoffels graag gebruik maken. Na een nieuwsgierig makende proloog gunt ze de lezer een blik in beurtelings het hoofd van de twee hoofdpersonages Cloë en Milo. Langzaam maar zeker groeit de spanning en komt het tot een climax, een verrassend slot dat je niet zag aankomen.  De snelheid van vertellen van Tardio ligt hoog, maar stoort niet. De onverwachte gebeurtenissen houden je als lezer scherp en maken Moordgeheim tot een fascinerend leesboek waarbij je je geen moment verveelt. Deze novelle is bedoeld voor dertien jaar en ouder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten