donderdag 2 mei 2019

Simone Kramer - De strijd om Troje & Odysseus

(Ploegsma, 2019)

Aphrodite, godin van de liefde, heeft de Trojaanse prins Paris beloofd dat hij met de mooiste vrouw van de wereld zal trouwen. Helaas heeft deze Helena al een man. Als Paris en Helena er samen vandoor gaan, trekt haar echtgenoot ten strijde. Hij roept zijn bondgenoten bijeen en zet koers naar Troje.
Na een jarenlange strijd, waar ook de goden zich flink mee bemoeid hebben, valt Troje. De Griekse overwinnaars keren terug naar huis. Een van hen is Odysseus, koning van Ithaka. Maar de terugtocht is verre van gemakkelijk! Met zijn manschappen wordt hij gevangengenomen door een wrede Kykloop. De tovenares Kirke stuurt hem naar het dodenrijk. Hij moet langs de sirenen zien te varen die elk schip op de klippen doen slaan en verliest uiteindelijk zelfs zijn vloot, voor hij na tien jaar weer voet aan land zet op zijn eiland. En zelfs dan zijn de beproevingen van Odysseus nog niet voorbij.

Simone Kramer geldt als een specialiste op het gebied van hervertellingen van klassieke verhalen. Haar bewerkingen van de verhalen uit de Griekse oudheid, maar ook uit de Middeleeuwen zoals die over de ridders van de ronde tafel en de vier heemskinderen oogstten destijds veel waardering.

Het is alweer een tijdje stil rond Kramer. Dat is niet verwonderlijk want de schrijfster doet het wat kalmer aan. Dit jaar bereikt zij de leeftijd van tachtig jaar. Uitgeverij Ploegsma besloot tot een heruitgave van haar bewerking van de verhalen van Homerus over de omzwervingen van de Griekse held Odysseus en de strijd om Troje. Een aangevulde uitgave waarin we bovendien de verhalen vinden over de thuisreis van de Griekse helden en de belevenissen na hun terugkeer op Ithaka.

Het resultaat is een kloeke paperback, magnifiek geïllustreerd door Els van Egeraat.
Over deze beroemdste strijd uit de geschiedenis zijn natuurlijk ettelijke boeken verschenen. Maar het is de verdienste van Kramer dat zij dit oude, maar tijdloze verhaal toegankelijk maakt, ook voor een jongere doelgroep. Daarom absoluut de moeite waard voor jong en oud. Handig is de verklarende woordenlijst die is opgenomen achterin deze keurig verzorgde uitgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten