donderdag 2 mei 2019

Susin Nielsen - Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen

(Lemniscaat, 2019)

Henry (13) moet een nieuw leven op zien te bouwen. In een nieuwe stad waar niemand weet wat er is gebeurd. Stel je toch eens voor dat men HET ontdekt!

Op aanraden van zijn therapeut Cecil begint Henry te schrijven in een dagboek. Het moet hem helpen zijn verdriet en woede een plek te geven. Henry pakt de pen op, niet van harte. Het wordt een heel ongemakkelijk dagboek. Want HET is eigenlijk te heftig voor woorden.

Dankzij de (niet chronologisch) vertelde gebeurtenissen in Henry’s dagboek krijgt de lezer een beeld van de gebeurtenissen die vooraf gingen aan HET. De tijd dat Henry samen met zijn oudere broer en zijn ouders een gelukkig gezin vormde en de laatste maanden voor die noodlottige dag in april waarin de dreiging langzaam maar zeker bijna tastbaar wordt. Tot uiteindelijk het drama toeslaat: het moment van het tot dan toe onuitgesproken HET.

De moeder van Henry blijft achter en is opgenomen in een psychiatrische kliniek. Het is maar zeer de vraag of zij en Henry’s vader ooit nog gezamenlijk hun leven kunnen oppakken. Henry en zijn vader proberen hun nieuwe bestaan zin en inhoud te geven en worden daarbij geholpen door Henry's nieuwe vriend Farley, hun nieuwsgierige Indiase buurman Mr. Atapattu die ze maar curry blijft brengen en Karen, de vrouw die in hetzelfde gebouw woont en die wel héél geïnteresseerd blijkt in Henry's vader. Henry voelt zelfs vlinders in zijn buik als hij de eigenzinnige Alberta leert kennen. Maar wat zal er gebeuren zodra al deze nieuwe vrienden HET ontdekken?


Susin Nielsen is een ster in het verwoorden van de dromen, zorgen en gedachten van tieners. Dat bewees ze eerder in haar jeugdromans Wij zijn allemaal moleculen, Optimisme is dodelijk en Woordnerd. Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is haar pijnlijkste, meest rauwe jeugdroman tot nu toe. Dankzij een flinke dosis humor lukt het om, ondanks alle narigheid, te relativeren. De gebeurtenissen maken behoorlijk indruk. Een tragische geschiedenis die de meeste lezers niet onberoerd zal laten en die de nodige stof biedt tot bezinning.

Heel geschikt voor lezers in de onderbouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten