vrijdag 3 mei 2019

Laure Van den Broeck - Birdie

(Lannoo, 2019)

De vijftienjarige Engelse Beatrice Munday, roepnaam Birdie, is een in zichzelf gekeerde tiener die worstelt met een groot verdriet. Het is nog maar vier jaar geleden dat ze haar vader verloor. Eddy, eigenaar van een florerend importbedrijfje, werd gechanteerd door Spaanse maffiosi en hij kwam bij een aanslag om het leven. Sindsdien leeft Birdie met haar jonge moeder Felicity een kleurloos bestaan in een Engelse achterstandswijk waar de twee zich begluurd weten door Nicky, een zielige en verslaafde buurman, die geobsedeerd is door Felicity. De laatste wil niets van haar stalkerige buurman weten. Ze hunkert naar een nieuwe liefde in haar leven en ze meent die gevonden te hebben in de persoon van Grinter, een louche advocaat die voorheen bevriend was met Eddy en die meer weet van de verdachte omstandigheden waaronder zijn vriend destijds overleed. Grinter is voornemens naar Spanje te vertrekken voor het opzetten van een vastgoedproject en hij wil Felicity met zich meenemen.

Op school heeft Birdie met niemand aansluiting, behalve dan met Cassius, een verlegen jongen die Birdie mateloos bewondert en die voorlopig voldoende moed verzamelt om haar openlijk de liefde te verklaren.

De geschiedenis komt in een stroomversnelling op het moment dat Alice, de oudere zus van Felicity zich meldt. De zussen hadden al jaren geen enkel contact meer. Dat verandert nu Alice belt met de mededeling dat hun vader is overleden. Er moet van alles geregeld worden en het weerzien met Alice en het ruige, stormachtige eiland waarop Felicity haar jeugd doorbracht, brengt niet alleen veel herinneringen naar boven, maar leidt ook tot onverwachte rampspoed.


Van den Broeck toont zich in deze psychologische roman tot een begaafd verteller. Het verhaal kent een zorgvuldige compositie en gunt de lezer middels het wisselend perspectief een blik in het hoofd en de gedachtewereld van de verschillende verhaalfiguren waarvan de drie vrouwen - Birdie, haar moeder en haar tante – niet alleen de belangrijkste zijn, maar naar mijn mening ook het best uit de verf komen.

Stilistisch is deze adolescentenroman van eenzame klasse. Met een schijnbaar speels gemak tovert Van den Broeck de meest prachtige zinnen op het papier. Voor wie van taal houdt, valt er daarom heel veel te genieten.

Van den Broeck debuteerde in 2009 met De zeventiende zomer van Maurice Hamster (Clavis) waarvoor ze in 2010 een Boekenwelp ontving. De van huis uit Vlaamse schrijfster woonde en werkte enige tijd in Southampton in Engeland. In 2015 keerde ze terug naar de Verenigde Staten waar ze ooit begon te schrijven. Birdie verscheen in een gebonden uitgave eerder in 2012.

Een geweldige prestatie van een getalenteerd schrijfster van wie we zeker nog veel zullen horen en die haar reputatie als auteur definitief heeft gevestigd. Een absolute aanrader voor jongeren van vijftien jaar en ouder en een boek dat op de leeslijst in de bovenbouw havo en vwo zeker niet mag ontbreken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten