donderdag 2 mei 2019

Joyce Pool - Het kompas

(Lemniscaat, 2018)

Londen, 1950. Davey kan bijna niet wachten. Met negen andere seascouts zal hij Het Kanaal oversteken. In een whaler (een walvisvaarderssloep): de Wangle III. Een maand van voorbereidingen is aan de reis naar Calais vooraf gegaan. De Wangle III verkeert in puike conditie. Net voor ze op zaterdag 12 augustus uitvaren, wordt Davey ziek. Zo ziek dat hij van de dokter niet mee mag. Een week later is hij genoeg opgeknapt om zijn vrienden na hun tocht op te wachten. Maar het bootje blijft weg. Davey, de overige leden van de Seascoutgroep van het Engelse Mortlake en alle familieleden behouden aanvankelijk goede hoop op een veilige thuiskomst. Maar naarmate de tijd verloopt, wordt de hoop op een goede afloop steeds minder. De tienkoppige bemanning van de Wangle III is spoorloos verdwenen. Zelfs de BBC die landelijk bekendheid geeft aan het mysterie rond de vermiste seascouts kan daarin geen verandering brengen. Het laatste nieuws is dat de Wangle op zaterdag 19 augustus de haven van Dover is uitgesleept.
Dan, half september, worden er lichamen gevonden, aangespoeld op Texel. Na identificatie worden de ergste vermoedens bewaarheid. Het gaat om twee bemanningsleden van de Wangle III. En daar blijft het niet bij.


Het kompas is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel vertelt het aangrijpende verhaal van Davey en de ramp waaraan hij ontsnapte. In het tweede deel beschrijven Joyce Pool en haar man, journalist Pip Barnard, hoe zij op zoek gingen naar de geschiedenis van de Wangle III: een speurtocht die leidde naar familieleden, dwars door Engeland, Frankrijk, Duitsland en Nederland en zelfs naar Scotland Yard. Dit informatieve tweede gedeelte is door de auteur en haar levenspartner volop geïllustreerd met foto’s. Uit eigen collectie, maar ook met historisch beeldmateriaal van diverse instanties.

Joyce Pool (1962) woont op Texel waar ze maatschappijleer geeft aan middelbare scholieren. Als schrijfster heeft ze een voorkeur voor het schrijven van historische romans. Titels als Vals beschuldigd (2000), Sisa (2002) en De castraat (2013) werden lovend ontvangen door recensenten. Ze excelleert ook in hedendaagse jeugdboeken wat ze bewees met Groeten uit Londen (2007). Haar echtgenoot Pip Barnard met wie ze samenwerkte voor het tweede deel van Het kompas schreef met name over lokale historie.

Een absolute aanrader voor de liefhebber van spannende, avontuurlijke  en historische verhalen. Het verhaal is zo geschreven dat je alle gebeurtenissen meemaakt door de ogen van Davey. Dat maakt dat je je prima kunt inleven in het innerlijk van deze hoofdpersoon. Door het dramatische onderwerp en de directe manier van vertellen worden jongeren in de onderbouw door dit verhaal beslist geraakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten