donderdag 2 mei 2019

Ransom Riggs - De kaart der dagen

(Clavis, 2018)

Met het voltooien van Bibliotheek der zielen (2015), het derde deel en tevens slot in de trilogie van de bijzondere kinderen, leek schrijver Ransom Riggs klaar met de fantasievolle, buitengewone wereld van de op drift geraakte weeshuiskinderen uit het opvanghuis van mevrouw Peregrine.

Het liep anders. Overdonderd en aangespoord door het internationale succes van de boeken, die ook leidden tot een succesvolle verfilming van deel 1, pakte Riggs de pen toch weer op. En zo verscheen tot grote vreugde van de talloze fans van deze alom bejubelde fantasy-reeks bij Uitgeverij Clavis De kaart der dagen, een geheel nieuw avontuur rond Jacob Portman en zijn bijzondere vrienden.

Een korte samenvatting van het verhaal
De bijzondere wereld en de gewone wereld lijken te versmelten. Jacob Portman is terug in zijn eigen Florida, maar dan wel in het gezelschap van de weeshuiskinderen en hun directrice mevrouw Peregrine. Jacob die zich altijd een buitenstaander heeft gevoeld, moet er nu voor zorgen dat de bijzondere kinderen onopvallend opgaan in het normale alledaagse bestaan.

Het loopt uiteraard anders. Het stel ontdekt dat Abe, de in het eerste deel zo tragisch overleden grootvader van Jacob, een geheim koesterde. Ze ontdekken een tastbaar bewijs van Abes verborgen verleden in de vorm van een bunker. Deze ontdekking zet de deur letterlijk open voor het begin van een volledig nieuw avontuur waarvoor de vrienden dwars door Amerika moeten reizen. En ook al is dat volstrekt tegen de zin in van mevrouw Peregrine, ze kunnen niet anders!


De kaart der dagen is evenals de delen in de eerder verschenen trilogie op eenzelfde manier vormgegeven. Dat wil zeggen een lijvig, stevig ingebonden verhaal, omlijst met vintage foto´s waarvan sommige voor het eerst in kleur.

Het kan handig zijn enige voorkennis te hebben. Maar voor wie dit niet geldt, is dit verhaal ook prima zelfstandig te lezen.

Het boek telt liefst 527 pagina´s. Dat hoeft de minder ervaren lezer niet af te schrikken. Riggs kan meesterlijk vertellen en trekt je onmiddellijk in een meeslepende geschiedenis waarbij je je werkelijk geen moment verveelt. Kortom, een onderhoudend verhaal dat garant staat voor heel veel heerlijke leesuurjes.

En goed nieuws voor de liefhebbers van dit genre: Riggs heeft de smaak te pakken: De kaart der dagen is het eerste deel in een tweede trilogie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten