donderdag 2 mei 2019

Caja Cazemier & Martine Letterie, Made by Indira

(Ploegsma, 2018)

In Made by Indira lezen we beurtelings de belevenissen van de Nederlandse Terra en de Indiase Indira. De meisjes zijn in alles tegenpolen. Terra houdt van shoppen. Al haar geld gaat op aan nieuwe kleding en als ze die goedkoop kan scoren zoals bij de Fourmark (een subtiele verwijzing naar de Primark?) dan is dat natuurlijk helemaal top!

Indira heeft geen cent te makke en al helemaal geen tijd om te winkelen. Zij is in haar geboorteland India geronseld om in een spinnerij te gaan werken. Ze heeft goede hoop om zo de schulden van haar familie af te kunnen lossen. Maar de mooie beloften van de fabriek blijken allemaal leugens te zijn geweest.
Bij een reis naar India ontdekt Terra dat er een heel verhaal zit achter de kleren die ze koopt. Een verhaal dat niet echt mooi is.


Cazemier en Letterie vonden elkaar vaker bij het schrijven van een boek. Zo verschenen van dit schrijversduo eerder de dubbelportretten Familiegeheim (Ploegsma, 2011) en Keerzijde (Ploegsma, 2014), verhalen waarvoor ze samen de inhoud bedachten en die ze vervolgens beurtelings schreven vanuit een wisselend perspectief. Cazemier schreef over het heden, Letterie nam de historische gebeurtenissen voor haar rekening.
In het voorjaar van 2017 reisden de dames, inmiddels behoorlijk op elkaar ingespeeld, dankzij een reisbeurs van het Nederlands Letterenfonds naar India om op locatie research te doen voor hun nieuwe project over kinderarbeid in de kledingindustrie.

Made by Indira is een aanklacht tegen de kinderarbeid en de uitbuiting van werknemers in de kledingindustrie, zoals die tot op de dag van vandaag plaatsvindt in landen als India. Het verhaal wil jonge mensen aan het denken zetten, hen bewust maken van de prijs die wordt betaald door meisjes als Indira op het moment dat wij voor weinig geld hier in het westen een kledingstuk kopen.

Zonder al te belerend over te komen schetsen de auteurs een treffend beeld van de misstanden in de Indiase kledingindustrie, een systeem dat in stand wordt gehouden zolang wij ons laten verleiden tot de aankoop van goedkoop textiel. Maar er gloort hoop aan de horizon voor meisjes als Indira, mede dankzij de inzet van organisaties als Save en Mondiaal FNV.

Cazemier en Letterie zijn ervaren schrijvers. Vooral Cazemier was de afgelopen jaren buitengewoon productief. Haar boeken vielen in de smaak bij de lezers van de Jonge Jury  en ze werd dan ook meerdere malen genomineerd. Tien jaar geleden (2008) won ze de hoofdprijs met Vamp (Ploegsma, 2006).

Made by Indira is weer zo’n typisch Jonge Jury-boek dat makkelijk leest, heel geschikt ook voor de minder ervaren lezers in de onderbouw. Maar wel een verhaal met een boodschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten