donderdag 2 mei 2019

Inez van Loon - Mathilde, ik kom je halen

(Clavis, 2018)

Inez van Loon, die we onder meer kennen van de verhalen in de met veel flair geschreven Skatewisereeks schreef een realistisch verhaal over de jeugdjaren van haar grootouders die aan het begin van de twintigste eeuw opgroeiden in de Rupelstreek, een streek in de provincie Antwerpen, thans vooral bekend om haar natuur en een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden. Eeuwenlang werd er klei ontgonnen, getuige de overgebleven steenbakkerijen.

Nadat de moeder van de dertienjarige Mathilde is overleden kiest haar vader voor een jonge minnares. Daarbij zit zijn dochter hem in de weg en hij besluit haar onder te brengen bij familie in de Belgische Rupelstreek, werkzaam in de steenindustrie.
Mathilde deelt  het piepkleine huisje van haar oom en tante met nog eens negen kinderen en zij schrikt van het zware en armoedige leven. Al snel blijkt dat haar oom schulden heeft bij de steenbakkersbaas en het is onvermijdelijk dat ook Mathilde zal moeten werken voor kost en inwoning. Van klein tot groot, iedereen werkt keihard mee.
Mathilde wordt aangesteld als afdrager. Samen met een groep veelal jonge kinderen draagt zij duizenden stenen per dag over de droogplaats. Kobe, de meesterknecht, zorgt ervoor dat de aandacht van niemand verslapt. Met harde, nietsontziende hand regeert hij op de werkplaats en daarbij toont hij bijzondere belangstelling voor Mathilde die hij ervan verdenkt de arbeiders tegen hem op te zetten.
Als de jonge Fonske door uitputting ernstig ziek in het hospitaal wordt opgenomen en het sluimerende verzet, aangemoedigd ook door de socialistische huisarts in het dorp, groeit neemt Mathilde een moedig besluit. Geholpen door haar vriend Adriaan vlucht ze naar Antwerpen waar het haar lukt een baan te vinden als dienstbode bij de voorname familie Lestrieux. De heer des huizes bestiert een goedlopend chocoladebedrijf en voor een nieuw te openen chocolaterie op de Keyserlei zoekt hij een medewerkster voor het fijne werk. Mathilde aanvaardt haar nieuwe baan en werkt zich op tot een kundig en gewaardeerde kracht.
Als in 1914 de Eerste Wereldoorlog begint, staat ze plotsklaps oog in oog met Adriaan die soldaat is geworden in het Belgische leger. Hij helpt haar opnieuw te ontkomen uit de stad die inmiddels zwaar te lijden heeft onder het oprukkend oorlogsgeweld van de Duitsers.


Van Loon schreef met Mathilde, ik kom je halen een prachtig eerbetoon aan de honderdduizenden naamloze kinderen die overal op de wereld, in heden en verleden, slachtoffer zijn geworden van kinderarbeid. Het verhaal is zoals gezegd gebaseerd op het leven van haar Vlaamse grootmoeder.
De directe en vlotte manier van vertellen, de vele spannende gebeurtenissen en natuurlijk het dramatische onderwerp missen hun effect niet en zorgen ervoor dat je als lezer geboeid raakt en het boek in een ruk uitleest. Het verhaal is niet alleen spannend, maar geeft ook een goed beeld van het leven bij de start van de vorige eeuw op een steenbakkerij.

Zeer geslaagd en de moeite waard voor lezers vanaf elf jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten