donderdag 2 mei 2019

Sjoerd Kuyper - Bizar

(Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2019)

Sjoerd Kuyper is een ervaren en alom gerespecteerd schrijver. Bizar is de titel van zijn nieuwste boek, vernoemd naar de knotsgekke avonturen waarin de dertienjarige hoofdpersoon verwikkeld raakt. Minstens zo bizar is het tempo waarin Kuyper in dit nauwelijks te definiëren boek een breed scala aan politieke en maatschappelijke onderwerpen aan de orde stelt. Het is een verhaal waarin niets lijkt wat het is en de auteur voortdurend schmiert en zwendelt met de waarheid.

Sallie Mo is een meisje dat geheel opgaat in de boeken die zij leest. Om te voorkomen dat ze het contact met de echte wereld verliest, mag ze daarom op last van haar dokter drie maanden lang niet lezen. Ze moet de echte wereld in, nadenken over wat ze ziet en hoort en alles opschrijven in een dagboek. Schrijven doet Sallie Mo op de camping op een Waddeneiland waar ze samen met haar gescheiden moeder en nog twee manloze vrouwen kampeert. En terwijl de vrouwen op zoek zijn naar een nieuwe partner besluit Sallie Mo werk te maken van Dylan op wie ze hevig verliefd is. Ze weet dan nog niet dat Dylan het aan zal leggen met Jackie, dochter van een rijke bankier. Jackie is van huis weggelopen en ze woont in een verborgen bunker waar ze haar broertjes, de tweeling Bukkie en Nikkeltje, tegen hun zin opgesloten houdt. En dan is daar nog Donnie, die een kinderheilstaat nastreeft, een nieuwe samenleving waarin jongeren het voor het zeggen hebben.
Langzaam maar zeker belanden de verhaalfiguren in een hevige machtsstrijd, een krachtmeting die totaal uit de hand loopt. Sallie Mo durft nauwelijks nog op te schrijven wat er gebeurt.

De lezer van Bizar wordt door Kuyper meer dan driehonderd bladzijden lang niet alleen vermaakt, maar vooral ook aan het denken gezet dankzij de maatschappijkritische thema’s die hij aankaart doorspekt met vele filosofisch getinte uitspraken en wijsheden. Het is een verhaal dat onvermijdelijk onder je huid gaat zitten, een jeugdroman van een schrijver met een groot en scherp inzicht.

Wat een vakman is die Sjoerd Kuyper! Een geweldig boek voor ervaren lezers van twaalf jaar en ouder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten